Veel geld verdienen of verliezen bij deze Spaanse Goede Vrijdag-traditie

door Else Beekman
juego de las caras

Tijdens de Semana Santa in Spanje komen in verschillende regio’s unieke tradities tot uiting. Van het uitdelen van snoepgoed door nazarenos in Murcia tot de eeuwenoude praktijk van zelfkastijding in San Vicente de la Sonsierra.

Maar in de provincie Ciudad Real vindt een bijzondere traditie plaats die zowel de portemonnee kan spekken als legen. Het gaat om de ‘Juego de las Caras’ of ‘Het Spel van Kop of Munt’.

Een gokspel met historische wortels

Het ‘Juego de las Caras’ wordt vooral gevierd in dorpen met wortels in de Reconquista door de Orde van Calatrava. Het hoogtepunt vindt het spel in het dorp Calzada de Calatrava. De oorsprong van El Juego de las Caras gaat terug tot de Romeinse tijd en de eerste Goede Vrijdag. De Romeinen zouden Jezus van zijn kleren hebben ontdaan om ermee te dobbelen. Een tweede hypothese is dat Judas gokte met de dertig munten waarmee hij Christus overleverde. Tot slot spreekt een derde hypothese over de Romeinse soldaten die munten betaalden voor de tuniek van Jezus die geveild zou zijn. Vandaar dat dit spel alleen op Goede Vrijdag wordt gespeeld.

Geld inzetten op Goede Vrijdag

Elke Goede Vrijdag komen inwoners en bezoekers van de betreffende dorpen samen om geld in te zetten. De gemeentehuizen en lokale bars zorgen voor een groot cirkelvormig speeldveld. Dat wordt met krijt op het dorpsplein getekend of er wordt een cirkelvormig bouwwerk gecreëerd. Dat speelveld vormt ‘de bank’ waar de spelers hun geld inzetten. Met biljetten die onder stenen of bierflesjes worden geplaatst om te voorkomen dat ze wegwaaien, verdubbelt de bank de inzet van elke speler op de grond.

De spanning stijgt tot een hoogtepunt wanneer de bank twee munten in de lucht werpt. Dan volgt een ademloze stilte in afwachting van het resultaat. Bij ‘kop en munt’ worden de munten opnieuw gegooid. Maar bij ‘kop en kop’ wint de bank en bij ‘munt en munt’ winnen de spelers. Die rapen hun verdubbelde inzet van de grond.

Van winst naar processie

De spelrondes gaan door tot laat in de avond tot de meeste deelnemers naar de processie gaan kijken. Sommigen zullen de heilige beelden aanschouwen met meer geld op zak dan waarmee ze de dag begonnen, ondanks een dag van eten en drinken in de lokale bars. Anderen verliezen meer dan verwacht.

Het ‘Juego de las Caras’ in Calzada de Calatrava is sinds 1993 erkend als een ‘Feest van Regionaal Toeristisch Belang’. Het spel wordt ook gevierd in dorpen zoals Puertollano, Almagro, en Almodóvar del Campo.

Lees ook: Semana Santa in Malaga is heilig voor Antonio Banderas

Dit wil je misschien ook lezen