Veel regen in juni voor Spanje door anticycloon boven Noord-Europa

door admin
Veel regen in juni voor Spanje door anticycloon boven Noord-Europa

Temidden van rampscenario’s over de droogte waaronder Spanje gebukt ging – en nog steeds gaat – leek het een aantal weken geleden onmogelijk. Maar dat verandert nu de weersvoorspellingen voor juni vorm beginnen te krijgen. Het klinkt nog steeds ongelooflijk, maar volgens Aemet zijn de modellen zijn duidelijk: “positieve anomalie in neerslag voor deze week en de rest van juni”. Dat betekent veel regen in aanloop naar de zomer.

Wat is er precies aan de hand?

Maandenlang hing er een enorme blokkerende anticycloon boven het Iberisch Schiereiland, die zorgde voor een stabiele atmosfeer. Alle depressies die richting Spanje konden komen, werden afgewend.  Deze anticycloon bevindt zich nu boven de Britse Eilanden en treft, naast Groot-Brittannië en Ierland, ook de Benelux, Denemarken, de Atlantische kust van Noorwegen, een groot deel van Noord-Frankrijk en uitgestrekte regio’s van Duitsland. De gevolgen voor die gebieden zijn precies hetzelfde als de gevolgen die Spanje en Portugal eerder hebben ervaren: depressies dringen niet door tot het Noord-Europese vasteland (en volgens Aemet zullen ze dat in de komende weken ook niet doen). Dat betekent wisselvallig weer hier in het zuiden van Europa.

Lees ook: Droogste lente ooit in Spanje ondanks stortregens in het oosten

De plaatsing van de anticycloon boven de Britse Eilanden heeft een atmosferische gang gecreëerd die een opeenvolging van DANA’s (geïsoleerde depressies op hoog niveau) naar het Iberisch Schiereiland zal brengen tot dichtbij de maand juli.

Wat betekent “positieve anomalie in neerslag”?

Regen! Dat is wat “positieve anomalie in neerslag” betekent. Terwijl Noord-Europa droge weken voor de boeg heeft, zal heel Spanje de komende weken meer regen dan normaal ontvangen. Vooral de noordwestelijke en zuidoostelijke delen van het schiereiland zullen een bijzonder intense anomalie ervaren.

Helpt de komende regen de droogte te verlichten?

Zal dit helpen om de droogte in Spanje te verlichten? Volgens Aemet is het antwoord op deze vraag duidelijk ja. In de huidige toestand waarin het land verkeert is elke druppel welkom. De droogte heeft een grote impact gehad op de waterreserves en talloze gewassen in het land: iedere hoeveelheid water zal meer dan welkom zijn. Vooral omdat het water voor de zwaarste zomermaanden zal komen, waarin doorgaans geen druppel valt. Al is het voor gewassen als olijven helaas al te laat. 

Is de droogteteller nog te resetten?

Een andere vraag is of deze trends (indien ze zich voordoen) de droogteteller kunnen resetten. Na bijna tien jaar waarin elk jaar minder water beschikbaar was dan het historische gemiddelde, komt Spanje uitgeput aan in 2023. De regenval in de komende weken zal dus zeer intens moeten zijn om de meteorologische droogte te verbannen. Dat zou een zeer ongewone situatie opleveren, maar wellicht hebben de natuur, de waterreserves en de landbouwers eindelijk geluk? 

Lees ook: Huidige droogte in Spanje dreigt de duurste van de geschiedenis te worden

Dit vind je misschien ook leuk