Veertien vinvissen op één dag gespot voor de kust van Galicië: historisch record

door admin
Veertien vinvissen op één dag gespot voor de kust van Galicië: historisch record

Walvissen keren terug voor de kust van Galicië. Op 7 augustus werd een blauwe vinvis gespot en een dag later werd een historisch record gevestigd toen Spaanse wetenschappers veertien vinvissen met honderden dolfijnen spotten in de Galicische wateren.

Sinds 1985 is er – dankzij een jachtverbod – geen vinvis meer gevangen. 35 jaar zonder jacht in de wateren van Galicië lijken de vruchten af te werpen gezien de toenemende populatie aan vinvissen voor de kust van Noord-Spanje, zo schreef de Spaanse krant El Confidencial dinsdag.

Record van veertien vinvissen voor kust Galicië

Ongeveer 6 mijl uit de kust van Galicië ter hoogte van de Cíes-eilanden (Vigo) verschenen afgelopen zaterdag veertien vinvissen in groepen van vier of vijf. Het waren verschillende exemplaren en ze werden vergezeld door honderden dolfijnen, tuimelaars en bruinvissen. “Het was verbazingwekkend”, vertelt Bruno Díaz, directeur van het onderzoeksinstituut naar dolfijnen in Pontevedra die binnen het project Balaenatur van Natura 2000 ook blauwe vinvissen volgt. Deze blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld, werd een dag eerder gespot op dezelfde plek.

Kust Noord-Spanje biedt ideale omstandigheden voor vinvissen

Project Balaenatur is dit jaar van start gegaan en zal waardevolle informatie opleveren over verschillende soorten walvissen in de wateren bij Galicië, met name over (blauwe) vinvissen die de laatste periode steeds vaker voorkomen voor de kust van Noord-Spanje, voornamelijk tussen Vigo en Fisterra. Dit gebied beschikt over zeer voedselrijk water voor vinvissen als gevolg van een gunstige windrichting. Plankton en fytoplankton komen vrij en zorgt voor de populairste voeding voor vinvissen; krill.

Potentiële toeristische attractie in Galicië in tijden van Covid-19?

Steeds vaker worden deze grote dieren gezien in dit gebied, een fenomeen dat steeds meer aandacht trekt van toeristische bedrijven in crisistijden. Toch vertellen de wetenschappers dat het aanbieden van een trip voor toeristen om vinvissen te spotten geen haalbare kaart is. Het aantreffen van een (blauwe) vinvis is vaak toeval en niemand kan garanderen dat je er een zult zien.

Galicië nieuwe migratiecorridor vinvissen

Nog altijd vindt Díaz het zien van blauwe vinvissen een onbeschrijflijk gevoel geven. Aan het begin van de vorige eeuw werd het dier nog met uitsterven bedreigd en op dit moment zijn er nog zo’n 25.000 exemplaren over de hele wereld waarvan ongeveer 400 in de Atlantische oceaan. De Spaanse wetenschappers concluderen dan ook unaniem dat de kust voor Galicië deel uitmaakt van een nieuwe migratiecorridor van de blauwe vinvis richting het zuiden.

Dit vind je misschien ook leuk