Verkoop van zwembaden in Spanje zal opnieuw groeien

door admin
Verkoop van zwembaden in Spanje zal opnieuw groeien

Ondanks de droogte verwacht de sector dit jaar 3,5% meer te verkopen dan vorig jaar. Bedrijven die zich bezighouden met de bouw en verkoop van zwembaden zagen bovendien hun activiteit tijdens de pandemie stijgen. Dat blijkt uit gegevens van de Spaanse brancheorganisatie Asofap. Voorzitter Agustí Ferrer legt uit dat “de vraag hoog blijft”, hoewel de eigenaren in Catalonië mogelijk deze zomer geen gebruik kunnen maken van hun zwembad vanwege de uitzonderlijke droogte in deze regio.

“In gebieden die worden getroffen door droogte kunnen sommige mensen besluiten om nog een jaar te wachten, maar veel anderen geven er de voorkeur aan om nu te kopen, in de verwachting dat er vertraging optreedt in de levering of fabricage”, aldus Ferrer. Volgens hem is Spanje het op twee na grootste land ter wereld op het gebied van omzet gegenereerd  door de verkoop van zwembaden na de Verenigde Staten en Frankrijk.

De verkoop van zwembaden steeg opmerkelijk na de eerste zomer van de pandemie, toen de wachttijd tot een jaar kon oplopen. De sector heeft wel gemerkt dat veel eigenaren een renovatie of kleine reparaties in de meeste gevallen uitstellen. Zodra een zwembad leeg is, kan het in sommige regio’s namelijk niet meer worden gevuld.

Spanje heeft één zwembad op elke 37 inwoners

In totaal zijn er in Spanje meer dan 1,2 miljoen zwembaden te vinden (Navarra en Baskenland zijn niet inbegrepen, die hebben hun eigen bevoegdheden op dit gebied). In sommige autonome gemeenschappen wordt dit gemiddelde overschreden, zoals op de Balearen (1 op de 17) en in de Valenciaanse Gemeenschap (1 op 21), waar gemeenten zijn met verhoudingen van één op de drie geregistreerde inwoners.

Naast de Balearen en de Valenciaanse Gemeenschap zijn de gebieden met de meeste zwembaden in verhouding tot hun bevolking Castilla y León (één zwembad voor elke 25 inwoners), Andalusië (1 op 28), Murcia (1 op 30) en Extremadura (1 op 34). Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster uit het laatste deel van de afgelopen zomer. Dat was ook meteen de heetste sinds er gegevens over zijn bijgehouden. Een dergelijk aantal zwembaden veronderstelt een waterverbruik dat in periodes van droogte in de gaten gehouden moet worden.

Asofap heeft er in dit verband op gewezen dat zwembaden in Spanje momenteel een veel lager totaal waterverbruik hebben dan jaren geleden. De oude praktijk van jaarlijks legen en vullen is voorbij, dankzij de behandeling van water dat elk jaar opnieuw kan worden gebruikt.

Voordelen van een zwembadafdekking

Sebastian de Kok van Dekobo heeft het hoe dan ook druk. Deze fabrikant en installateur van op maat gemaakte automatische zwembadafdekkingen in Pedreguer levert in heel Spanje. De Kok bevestigt dat het met het waterverbruik voor zwembaden wel meevalt. “Als je je zwembad afdekt, verdampt er minder water en heb je ook minder chemicaliën nodig”, zegt hij.

Lees ook: Onze klanten kiezen voor energiebesparing, veiligheid, kwaliteit en service

“De zwembadafdekking heeft belangrijke voordelen zeker ook gezien de huidige hoge energiekosten. Een open zwembad verliest door verdamping zes liter water per vierkante meter per dag. Bij een afmeting van vier bij acht meter betekent dit dat er 192 liter per dag verdampt, ofwel een warmteverlies van 193 Kcal/dag. Met een afdekking blijft veel warmte ook behouden en kan men tot 80% besparen”.

Dekobo levert bovendien solarlamellen, waarmee het zwembad met 5 tot 7 graden warmer wordt. Is je zwembad al verwarmd, dan blijft het water onder een (solar)afdekking eveneens langer warm, zonder dat je daar extra energie voor nodig hebt. De Kok: “Dit geeft een nog grotere energiebesparing en onze klanten kunnen langer van hun zwembad gebruik maken”.

Lees ook: Zwembad in Spanje bouwen? Dit moet je weten

Andere voordelen van je zwembad laten afdekken zijn volgens De Kok dat er minder zonlicht in het zwembad komt, zodat het chloor minder snel verdampt. Daarmee verlaag je het gebruik van chemicaliën tot wel 68%. Goed om kunnen gaan met de waterkwaliteit en de chemicaliën helpt daarbij ook. “Als het water daarmee verzadigd is moet het zwembad eerst leeg om daarna weer goed zwemwater te krijgen en dat is zonde en ook onnodig” legt De Kok uit.  

Tot slot komt er met een afdekking minder vuil in de vorm van bladeren en stof in je water. Dat scheelt veel schoonmaakwerk. Het filter wordt minder snel vies en daardoor hoeft de pomp minder hard te werken. Voor mensen met kinderen of huisdieren kan een afdekking bovendien vervelende ongelukken voorkomen.

Nieuwe efficiënte warmtepomp

Als je het hele jaar door wilt zwemmen moet de zwembadafdekking gecombineerd worden met een warmtepomp. “Bij Dekobo maken we gebruik van een Full Inverter warmtepomp met variabele snelheid, om de temperatuur in uw zwembad te regelen. Daarmee bespaar je veel op energiekosten. Een traditionele warmtepomp draait namelijk altijd op vol vermogen, terwijl dit in de meeste situaties helemaal niet nodig is. Een Full Inverter warmtepomp werkt aanzienlijk slimmer én efficiënter. Onze warmtepompen zijn zo ingesteld dat ze snel merken wanneer de temperatuur in het zwembad daalt, om vervolgens erg efficiënt weer naar het wenselijke niveau op te warmen. Gecombineerd met onze solarlamellen is de Full Inverter warmtepomp de beste keuze voor je zwembad.

Klik hier om meer te weten over de automatische zwembadafdekkingen met solarlamellen van Dekobo.

Lees ook: Hoe een zwembad de waarde van je woning in Spanje verhoogt

Dit vind je misschien ook leuk