Vermogend Spanje houdt adem in voor fiscale gevolgen coronacrisis

door admin
Vermogend Spanje houdt adem in voor fiscale gevolgen coronacrisis

Grote bezorgdheid heerst er onder rijke Spanjaarden over hun fortuin. Elke aankondiging van nieuwe of versoepelende maatregelen zorgt voor twijfels bij vermogende klanten. Financieel adviseurs en privé-bankiers werken rond de klok om de vermogensstructuur van hun klanten zo goed mogelijk te (re)organiseren en om zich alvast voor te bereiden op de mogelijke fiscale gevolgen na de coronacrisis.

Podemos komt met voorstel voor verhogen vermogensbelasting in Spanje

Het idee van het reorganiseren van het belastingsysteem in Spanje voor rijke mensen is niet nieuw. In 2018 was er al een wetsvoorstel – dat toen niet doorging – om de belasting voor hogere inkomens aan te scherpen. Dit was ook een van de onderwerpen tijdens het huidige regeerakkoord tussen de PSOE en Podemos. Gezien de toegenomen overheidsuitgaven tijdens deze coronacrisis is het heel goed denkbaar dat deze maatregel er toch sneller zal komen dan een paar maanden geleden gedacht.

De Spaanse krant El Confidencial meldde afgelopen woensdag dat Podemos op dit moment aan een voorstel werkt betreffende de invoering van vermogensbelasting op de 1.000 voornaamste activa in Spanje. Deze maatregel hanteert een minimale vrijstelling voor woningen als hoofdverblijf tot 400.000 euro. Activa van meer dan 1 miljoen euro zal met 2 procent worden belast, 2,5 procent voor activa van meer dan 10 miljoen euro, 3 procent voor activa van meer dan 50 miljoen euro en 3,5 procent belasting voor activa boven de 100 miljoen euro. De politieke partij denkt hiermee zo’n 1 procent van het BBP te kunnen innen. Ook wordt gesproken over het verhogen van de inkomstenbelasting en het verhogen van de personenbelasting IRPF.

Zorgen en twijfels onder vermogend Spanje

Nu een belastinghervorming voor vermogende particulieren zo dichtbij is, nemen de twijfels en de zorgen bij deze doelgroep toe waardoor hun financieel adviseurs nu lange dagen maken om hen zo goed als mogelijk te informeren over het beste beheer van hun vermogen. Financieel adviseurs vertellen over bepaalde maatregelen die zij kunnen nemen voor deze doelgroep, zoals het oprichten van familiebedrijven als deze er nog niet waren, het vereenvoudigen ervan als dit nog niet gebeurd was en het structureren van investeringen in risicokapitaal.

Vermogende mensen in Madrid maken zich het meest zorgen. Particuliere bankiers spreken over de regio Madrid als een waar belastingparadijs binnen Spanje gezien de vele belastingvoordelen waarvan geprofiteerd kan worden door rijkere mensen. Zo is de vermogensbelasting volledig vrijgesteld en hanteert Madrid een van de laagste tarieven aan inkomstenbelasting van alle Spaanse regio’s.

Fortuin behouden door oplossing te zoeken buiten Spanje?

Bankiers, geraadpleegd door El Confidencial, vertellen dat het voornaamste doel van hun klanten is dat ze hun fortuin niet kwijtraken. Ze willen het fortuin dat ze hebben opgebouwd graag behouden. Toch lijkt een van de tweets van Pablo Iglesias, dat de rijkdom van Spanje ondergeschikt dient te zijn aan het algemeen belang (artikel 128 van de Spaanse Grondwet), Spanjaarden niet gerust te stellen aangezien sommige vermogende Spanjaarden hun heil over de grens proberen te zoeken, zoals bijvoorbeeld in Luxemburg. Volgens een van de bankiers is dit – in ieder geval op dit moment – nog geen zorgwekkende ontwikkeling.

Dit vind je misschien ook leuk