Verontwaardiging over campagne met rotte sinaasappel in Valencia

Hét symbool van Valencia is inzet van discutabel initiatief

door Judith Goeree
Rottende sinaasappel

Met het beeld van een rottende sinaasappel is de ecologische organisatie Justicia Alimentaria een campagne begonnen onder het motto “de markt sterft uit”. De organisatie wil daarmee consumenten stimuleren hun producten lokaal kopen.

Foto´s van rottend fruit om aandacht te vragen voor de lokale markten. Is het een slimme zet? Of roep je louter afschuw op. Een ding is zeker, de campagne van Justicia Alimentaria houdt de gemoederen flink bezig. De campagne ter bevordering van de lokale markten wordt gesteund door het Valenciaanse ministerie van Sociale Rechten en Consumptie. Het initiatief heeft daarentegen veel verontwaardiging opgeroepen bij verschillende andere partijen. De Valenciaanse regering, de Kamers van Koophandel en de landbouwverenigingen eisen de onmiddellijke intrekking van de campagne. Zij vinden dat de afbeelding van de rottende sinaasappel het imago van de citrusvruchten schaadt.

President Valencia noemt campagne “smakeloos en ongevoelig”

President Carlos Marzón van de Valenciaanse regering heeft ontstemd gereageerd op het initiatief. Hij noemt het “smakeloos en ongevoelig” om het uitsterven van de markten in beeld te brengen met foto´s van rottend fruit. “Het is bijna necrologisch en we vragen om onmiddellijke stopzetting van de campagne”, waarschuwde hij. De regiominister van Handel en Toerisme heeft inmiddels een schriftelijk verzoek ingediend om de campagne van “smaad en agressie”  tegen de gemeentelijke markten in te trekken.

Minister eist rectificatie

Volgens velen heeft de campagne van Justicia Alimentaria juist een schadelijk effect op de markt. Er zijn veel mensen werkzaam op de markten van de Valenciaanse gemeenschap. Het beeld van de rottende sinaasappel is schadelijk voor de regio. De sinaasappel is een belangrijk symbool voor Valencia, net zoals de banaan voor de Canarische Eilanden. De minister is van mening dat het gemanipuleerde beeld van de sinaasappel “de markten in diskrediet brengt”. Ze eist dan ook een rectificatie en de onmiddellijke stopzetting van de campagne, die in gang is gezet met de verspreiding van posters van rottend fruit in Barcelona.

Campagne is schadelijk voor sinaasappel als symbool voor Valencia

Met de campagne heeft Justicia Alimentaria veel stof doen opwaaien. De Kamers van Koophandel van de Valenciaanse Gemeenschap hebben zich aangesloten bij de eis tot terugtrekking van het initiatief, omdat het “ernstige schade toebrengt aan het imago van een van de meest representatieve producten van de Valenciaanse economie”. Bovendien is de sinaasappel wereldwijd een herkenbaar symbool voor heel Spanje. De vrucht werd zelfs gebruikt als symbool voor het WK ’82.

Ook landbouw ontstemd over smakeloze campagne

Ook de Valenciaanse Vereniging van Landbouwers (AVA-ASAJA) heeft verontwaardigd gereageerd. De Vereniging benadrukt dat de campagne “ernstige schade kan toebrengen aan de consumptie van het nationale fruit door blind te zijn voor hun kwaliteit”. Het is een opmerkelijke uitspraak, omdat de campagne juist is bedoeld om de consument te stimuleren een “openbare, lokale, eerlijke en groene” markt te eisen.

“We vinden het zeer kwalijk dat er beelden van rottend fruit worden gebruikt om de markten nieuw leven in te blazen. Het ministerie zou moeten investeren in het verbeteren van de markten, zonder sectoren die hun best doen kwalitatief goede producten te leveren te ondermijnen of minachten met smakeloze campagnes. Het is wel duidelijk dat de regering de boeren niet alleen niet helpt, maar ook dat de overheid economische initiatieven steunt die ons schaden”.

Discutabele publiciteitsstunt

De NGO Justicia Alimentaria, de drijvende kracht achter de campagne, zegt zich “sterk te maken voor het verdedigen van de lokale landbouw en de revitalisering van markten”. De NGO spreekt haar zorg uit over het verzoek tot intrekking van de campagne. “We betreuren het ondemocratische (en gecensureerde) voorstel van de Valenciaanse politieke partij PP.

Lees ook: Boerenprotest in Zuid-Spanje: oogsten verbrand of weggegooid

 

Dit vind je misschien ook leuk