De meeste Spaanse supermarkten verkopen verschillende soorten diepvriesvis. Maar veel consumenten vragen ook zich af waar ze de beste verse vis kunnen vinden. De Spaanse consumentenorganisatie OCU deed onderzoek bij 38 supermarkten om te kijken in welke supermarkt in Spanje je de beste verse vis koopt.
OCU heeft voor het onderzoek 4.000 consumenten ondervraagd. Zij konden hun mening geven over het aanbod, de kwaliteit en de prijs van verse vis van de deelnemende supermarkten.
De beste verse vis koop je volgens het onderzoek bij Costco, de Amerikaanse keten met slechts vier vestigingen in Spanje. Costo scoort 93 op 100 punten, dat is het hoogste van alle onderzochte ketens. Esclat, de Catalaanse supermarktketen, eindigde als tweede met een score van 88 op 100.
Slechte scores
Uit het onderzoek kwamen ook de supermarkten naar voren die het slechtst scoorden. En daar zitten bekende ketens bij. Aldi, Lidl en Covirán scoorden het slechtst, de laatste met 55 van de 100 punten.
Hier moet je opletten bij het kopen van verse vis
Bij het kopen van vis is het belangrijk te kijken naar de helderheid en de glans van de ogen. Maar ook naar de kleur van de kieuwen en de glans van de schubben. De buik moet bij het aanraken zacht voelen en geen scheuren hebben. Daarnaast moeten de kieuwen vochtig aanvoelen en de schubben moeten een zichtbaar reliëf hebben. Koop je filet, kijk dan goed naar de glans. Weinig glans en een sterke geur kunnen erop wijzen dat de vis niet vers is.
Zo bewaar je verse vis
Het is belangrijk om de vis na aankoop vers te houden en de vis meteen in de koelkast te bewaren. En dan bij voorkeur in een goed gesloten zak of verpakking. Tenslotte is het ook goed om de vis zeker drie dagen in te vriezen voor gebruik. En bewaar de vis niet langer dan drie maanden in de vriezer. Je kunt de vis veilig ontdooien in koud water of in de magnetron.
Vis en zeevruchten zijn gezond
Zeevruchten en vis worden beschouwd als gezond. Want ze bevatten onverzadigde vetten zoals Omega 3 en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook zorgt het eten van vis voor een betere kwaliteit van hart en bloedvaten bij volwassenen. Daarnaast is het ook goed voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen bij kinderen.