Virusmoeheid zorgt voor verkoopstijging antidepressiva en slaappillen in Spanje

door admin
Virusmoeheid zorgt voor verkoopstijging antidepressiva en slaappillen in Spanje

Spanjaarden lijken hun heil eerder in medicatie te zoeken dan in therapie. Zo’n tien maanden geleden werd de Staat van Alarm in Spanje vanwege de coronapandemie. Hoe lang de lockdowns, de beperkingen en de meldingen van honderden doden per dag nog doorgaan, kan niemand precies zeggen. Dit gebrek aan een stip op de horizon zorgt niet alleen in Spanje maar overal ter wereld voor de zogenaamde virusmoeheid.

Bijna 5 procent meer antidepressiva verkocht

Moeheid, depressieve gevoelens, gevoelens van uitzichtloosheid en stress over het verlies van bedrijf of baan zorgen voor de exorbitante stijging van de verkoop van antidepressiva, medicatie tegen angststoornissen en slaappillen in de Spaanse apotheek. Dit schreef de Spaanse nieuwssite El Español op maandag. Van maart tot en met november 2020 is de verkoop van antidepressiva met 4,8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2019 en in de laatste maanden werd er zelfs 6 procent meer verkocht.

Ook meer slaapmiddelen in Spanje verkocht

Ook blijkt dat de verkoop van valeriaan en slaapmiddelen sinds het uitbreken van de coronapandemie met 23,3 procent toenam ten opzichte van 2019. Sinds de pandemie is de slapeloosheid met 60 procent toegenomen in Spanje. Deskundigen, zoals psycholoog Sonia Campos, benadrukken dat slaaptekort de belangrijkste oorzaak is van alle psychische aandoeningen die zich tijdens de pandemie voordoen.

Het kopen van deze middelen lijkt een logisch gevolg van de toenemende psychologische problemen. De grote keerzijde ervan is de verslavende werking van veel middelen en dat het effect ervan gedurende de innameperiode kan afnemen. Campos maakt zich zorgen over het welzijn van de mensen die deze middelen kopen en pleit voor controle op het gebruik van medicatie samen met therapie voor de patiënt. “Als mensen zomaar allerlei pillen kunnen blijven kopen en slikken wordt het probleem op de lange termijn nog groter als dat het nu al is.”

Toename aantal meldingen nooddiensten Spanje

Een ander gevolg van de gezondheidscrisis in Spanje is de extreme toename van het aantal telefoontjes naar hulpdiensten. Sinds maart zijn er 122.392 oproepen geregistreerd, maar liefst 47 procent meer dan in dezelfde periode in 2019. De meeste bellers (50 procent) zijn tussen de 46 en 65 jaar. Sinds maart zijn er bijna dubbel zoveel meldingen gemaakt van zelfmoordpogingen. Dit jaar zijn er sinds maart 3.952 meldingen van zelfmoord gedaan tegenover 2.012 meldingen in 2019.

Bovendien hebben 7.944 mensen de hulpdiensten gebeld omdat ze eenzaam waren, last hadden van depressie, angsten en psychische aandoeningen. Een bijzondere conclusie is dat er dit jaar bijna evenveel vraag is naar een gesprek met de psycholoog. Volgens Campos is dit juist een van de eerste stappen die gezet zou moeten worden om een probleem op te lossen. Gezien de huidige cijfers lijken veel Spanjaarden toch meer hun heil te zoeken in medicatie.

Dit vind je misschien ook leuk