Voedselvoorziening Spanje gegarandeerd ondanks boerenprotesten

door admin
voedselvoorziening

De Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, Luis Planas, heeft op maandag verzekerd dat de voedselvoorziening in Spanje “volledig gegarandeerd” is, ondanks de lopende protesten en mobilisaties in de agrarische sector.

In een interview met Catalunya Ràdio benadrukte Planas dat zowel de voedselvoorziening als de voedselveiligheid gewaarborgd zijn. Inclusief de kwaliteit, hoeveelheid en “redelijke” prijzen van de producten.

Stille transitie in voedselproductie

“De voedselproductie ondergaat een stille transitie,” verklaarde Planas. Daarmee verwees hij naar het publieke onbewustzijn over de complexiteit van dit proces. De minister benadrukte ook de noodzaak van “een groot gesprek” in Brussel. Dat moet plaatsvinden voorafgaand aan de implementatie van bepaalde maatregelen — gericht op het verbeteren van de duurzaamheid in productie — die invloed hebben op de sector.

Uitdagingen voor landbouwers

Planas erkende dat landbouwers momenteel voor complexe uitdagingen staan zonder eenvoudige oplossingen. “Een moeilijk moment voor landbouwers, die eerst gehoord moeten worden, en vervolgens oplossingen en steun verdienen,” voegde hij toe. De regering heeft bijna 4 miljard euro aan directe steun, fiscale voordelen en agrarische verzekeringsmaatregelen toegewezen. Die zijn bedoeld om de sector te ondersteunen tijdens deze transitieperiode, die is verergerd door de gevolgen van de oorlog.

Tijdens zijn optreden op de Barcelona Wine Week benadrukte Planas de toewijding van de regering aan dialoog en het zoeken naar oplossingen. Afgelopen vrijdag ontmoette hij de belangrijkste agrarische organisaties. Met hen besprak hij tien punten van zorg voor landbouwers. Daaronder de aanpassing van agrarische verzekeringen aan nieuwe klimaatomstandigheden en de effectieve toepassing van de Voedselketenwet.

Droogte als “sleutel” probleem

Planas sprak ook over de ernstige droogte, vooral in Catalonië. Die noemt hij een “sleutel” probleem dat om een antwoord vraagt. Hij beschouwde het transport van water van Valencia naar Barcelona per schip als een “positieve actie” die welkom is in de huidige context.

Verder kondigde hij aan dat er 97 nieuwe projecten worden gelanceerd, met een investering van 2.416 miljoen euro. Het doel van deze investering is de modernisering van de irrigatie en het verminderen van het watergebruik. Planas benadrukte ook het belang van het gebruik van niet-conventionele waterbronnen. Hij doelt daarbij op gerecycled en ontzilt water, en de ontwikkeling van nieuwe genetische innovatietechnieken.

Landelijke protesten breiden uit

Terwijl sommige agrarische regio’s, vooral in Extremadura en Castilla y León, vorige week met protesten zijn begonnen, wordt verwacht dat deze zich deze week over het hele land zullen uitbreiden. Spaanse landbouwers eisen wijzigingen in milieuvoorschriften, meer flexibiliteit in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en hulp bij droogte.

Protesten vonden al plaats in Valladolid, León en aan de Spaans-Portugese grens, waarbij boeren het verkeer op belangrijke snelwegen blokkeerden. Ook de visserij- en aquacultuursector overweegt zich bij de protesten aan te sluiten, evenals de transportsector.

Reactie op Franse kritiek

In reactie op kritiek van de voormalige Franse minister Ségolène Royal op de kwaliteit van Spaanse biologische tomaten, verklaarde Planas dat haar opmerkingen “niet erg gelegen” kwamen en “buiten de orde” waren. Er is namelijk geen enkele reden om aan te nemen dat Spaanse biologische tomaten anders zijn dan die uit Frankrijk of de rest van Europa.

De Club van Spaanse Exporteurs en Investeerders heeft de Spaanse regering opgeroepen om “met de grootst mogelijke vastberadenheid” op te treden tegen aanvallen op vrachtwagens die Spaanse landbouwexport naar Frankrijk vervoeren. Daarbij benadrukten ze dat Spaanse agrovoedingsproducten volledig voldoen aan de EU-normen en geen oneerlijke concurrentie vormen.

Dit vind je misschien ook leuk