Waarschuwing voor de toename van teken in Spanje

door admin
Waarschuwing voor de toename van teken in Spanje

Teken zitten gewoonlijk in de bovenste delen van de begroeiing, en wanneer een warmbloedig wezen passeert, laten zij zich naar beneden zakken op zoek naar het bloed dat zij nodig hebben. Bovendien zijn ze, wanneer ze op de huid van een mens of dier terechtkomen, nauwelijks voelbaar, omdat ze een verdovingsmiddel uitademen voordat ze zich aan de huid hechten en het bloed eruit zuigen.

Klimaatverandering

ANECPLA roept op tot uiterste voorzichtigheid om te voorkomen dat deze kleine dieren ernstige ziekten overbrengen. Voorzitter Milagros Fernández de Lezeta legt aan de Spaanse nieuwssite www.20minutos.es uit dat de klimaatverandering van invloed is op de toename van het aantal tekenbeten. Er zijn gevallen bekend waarin de teek zich niet laat vallen, maar in plaats daarvan ‘de prooi’  achtervolgt en zich op een bijzondere manier beweegt op zoek naar haar slachtoffer. En in gebieden die vroeger kouder waren, duiken nu ook teken op omdat het klimaat er nu gematigder is’.

Alert voor de stad

Voor Fernández de Lezeta is het onderhoud van parken en tuinen, dat om verschillende redenen aan verandering onderhevig is, van fundamenteel belang om te voorkomen dat teken in steden verschijnen. ‘Vroeger werden behandelingen met schadelijke producten uitgevoerd om het onkruid te verwijderen, maar dat gebeurt nu veel minder, omdat de producten nauwelijks meer kunnen worden gebruikt. Bovendien zijn de prioriteiten van de plaatselijke autoriteiten nu veranderd en dat brengt met zich mee dat de teek zich vestigt in de stad. 

Welke ziektes kunnen teken overbrengen?

De teek kan veel verschillende ziektes overbrengen, maar de meest ernstige zijn de Krim-Kongo hemorragische koorts, de ziekte van Lyme en virale encefalitis. 

De ziekte van Krim-Congo kwam tot 2013 voor in Afrika, maar sindsdien zijn negen mensen in Spanje opgespoord, van wie er drie zijn overleden als gevolg van een tekenbeet.

‘Het is moeilijk voor een teek om een ziekte over te brengen, maar als hij eenmaal een ziekte zoals de Krim-Congo overbrengt, is het sterftecijfer met 30% zeer hoog’, waarschuwt de voorzitter van de ANECPLA, die eraan toevoegt dat ‘als referentie in termen van sterftecijfer, dat van Covid-19 tussen 0,5% en 1% ligt’.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Draag een lange broek en een shirt met lange mouwen, of gebruik een tekenwerend middel gebruiken, en vermijd zoveel mogelijk de gebieden met hogere begroeiing, om een tekenbeet te voorkomen. Ook komt het vaak voor dat dieren, bijvoorbeeld honden, na een dag op het platteland thuiskomen met teken op hun lichaam. Controleer vooral oren en oksels van het dier; op deze warmere plaatsen zullen teken zitten. Ook dieren hebben baat bij het gebruik van een tekenwerend middel. 

Ik heb een tekenbeet… wat moet ik doen?

In het ergste geval, als de teek zich uiteindelijk op het lichaam heeft kunnen vasthechten, is het raadzaam om de teek door een professional te laten verwijderen. ’Als je door een teek wordt gebeten, moet je voorzichtig zijn met het verwijderen, want soms wordt de teek eruit getrokken en blijven de monddelen binnen, wat infecties veroorzaakt’ legt Fernández de Lezeta uit. Wie niet naar een gezondheidscentrum kan gaan, kan een teek het beste met een pincet van de huid verwijderen. Je pakt de kop van de teek vast en trekt hem omhoog, om de monddelen te vermijden.

Het is altijd ‘van belang de teek naar een gezondheidscentrum te brengen, zodat men daar de micro-organismen en parasieten die de teek kan bevatten, kan analyseren en vervolgens nagaan of er sprake is van een besmetting van een ernstige ziekte’.

Dit vind je misschien ook leuk