Wat is de echte herkomst van de naam Mercadona?

door admin
Wat is de echte herkomst van de naam Mercadona?

Dit blijkt uit het Mercadona 2020 Economic Impact-rapport opgesteld door het Valenciaanse Instituut voor Economisch Onderzoek (IVIE).
Daarbij komt nog het goede imago van het bedrijf. Het is het tweede met de beste reputatie in Spanje. Alleen Inditex (moederbedrijf van modewinkel Zara) scoort hoger volgens de laatste Merco-reputatie-index, die in september werd gepubliceerd.

Maar door het succes dat de Valenciaanse keten heeft onder consumenten, vragen velen zich nog steeds af wat de oorsprong van de naam van deze supermarkt is. Het antwoord op die vraag werd al in 2017 gegeven door de president van het bedrijf, Juan Roig. Hij onthulde het tot dan toe bestaande mysterie rond de naam zijn bedrijf tijdens het congres georganiseerd door de Vereniging van Grote Consumptiebedrijven (Aecoc) in de stad Valencia. 

De naam gaat terug tot 1981. Toen werd Francisco Roig, een van de broers van Juan Roig, geïnspireerd door de naam van een Italiaans pastamerk, Mercadonna, waar hij een ‘n’ uithaalde om de jonge supermarktketen een nieuwe naam te geven.

Het bedrijf onstond in 1977, toen Francisco Roig Ballester en Trinidad Alfonso Mocholí het familiebedrijf Cárnicas Roig, een slagerij, omvormden tot een kruidenierswinkel. Later, in 1981, werd Mercadona geboren, dat begon met acht winkels in de stad Valencia.

Vijftien jaar later, in 1996, ontstonden de bekende witte merken die snel in de schappen van al haar vestigingen te koop waren: Hacendado, Bosque Verde, Deliplus en Compy.

Lees ook: Dit zijn de goedkoopste en duurste supermarkten in Spanje

De hoaxes rond de oorsprong van de naam Mercadona zijn sindsdien niet gestopt, ondanks de verklaringen die de president jaren geleden heeft gegeven. Goed bewijs hiervan is een vraag die een klant maanden geleden aan het officiële Twitter-account van de Valenciaanse supermarkt stelde: “Hallo Mercadona, zou je de oorsprong van de naam kunnen uitleggen? Ik heb gelezen dat het is gebaseerd op ‘mercado’ (markt) en vrouw (doña), dat het komt van een Italians pastamerk en dat ‘mercadona’ een aanduiding is van markt, maar ik weet niet welke echt is”, schreef de Twitteraar. 

Lees ook: Welke Spaanse supermarkt heeft het beste huismerk?

De communitymanager van de keten lostte het mysterie voor hem op. “We informeren u dat de naam Mercadona afkomstig is van Francisco Roig, de broer van onze president, toen deze de naam van een Italiaanse pasta in Italië zag en besloot er een ‘n’ uit te halen”, zo meldde hij in een tweet

Dit vind je misschien ook leuk