Wat te doen bij letselschade in Spanje?

door admin
Wat te doen bij letselschade in Spanje?

Zo is het mogelijk dat je de pas gedweilde vloer in de supermarkt net te laat opmerkt, de laatste tree van de trap naar je appartement mist of iets te enthousiast achter de bal van je dochtertje aanrent. Ook het oplopen van een legionellabesmetting in een zwembad of medisch nalatig handelen door de kliniek waar je je enkel vanwege de eerder genoemde trap moest laten behandelen, kan letselschade veroorzaken.

Causaal verband en omkering bewijslast

Zodra duidelijk is dat je het letsel (lesión) hebt opgelopen als gevolg van het handelen of juist het nalaten door derden, dien je rechtsbijstand in te schakelen. Bovendien moet er sprake zijn van een causaal verband. In Spanje geldt bij letselschade omkering van de bewijslast: je bent dus niet zelf aansprakelijk voor het letsel dat je oploopt. De bedrijfsleider van de supermarkt of de zwembadexploitant kan echter wel proberen aan te tonen dat jij degene was die de stommiteit beging of/en een waarschuwing negeerde. Ook kan hij of zij zich beroepen onder bepaalde omstandigheden op overmacht (fuerza mayor).

Vaste compensaties

De vergoedingen voor letselschade in Spanje worden jaarlijks vastgesteld en bijgesteld op basis van een tabel. Vaste compensaties zijn er voor blijvend lichamelijk letsel, tijdelijke (arbeids)ongeschiktheid en bij overlijden. Deze zijn niet misselijk, omdat hierin ook het smartengeld is inbegrepen. Hoge vergoedingen, waarbij men kijkt naar de persoonlijke en economische omstandigheden waarin het slachtoffer verkeert, of verkeerde, in geval van overlijden. Dat laatste levert soms handenwrijvende familieleden op, want die overlijdensvergoeding gaat – anders dan in Nederland – naar de familie.

Medische eindtoestand

Hoe hoog is zo’n vergoeding nu eigelijk in de praktijk? Om dat goed te kunnen berekenen moet je als slachtoffer een medische eindtoestand hebben bereikt. Dat wil zeggen dat je volledig bent hersteld, je medische toestand niet meer verbetert of verslechtert of je gewoon bent uitbehandeld. Je dient dan het complete medische dossier te overleggen. Hierna zal de forensische arts van de rechtbank (inzake een strafprocedure) of een door ons ingeschakelde medisch deskundige (inzake civiele en bestuursrechtelijke procedures) een rapport opmaken.

Getuigenverklaringen

Dan ben je er echter nog niet. Als aanvullende bewijslast moet je zorgen voor zoveel mogelijk getuigenverklaringen, foto’s met datum en eventueel een proces-verbaal. Daarnaast is het belangrijk om een goed administratief overzicht te hebben van alle materiële (medische en overige) kosten die je hebt moeten maken als gevolg van het ongeval of de nalatigheid. Deze kosten worden ook meegenomen in de schadeclaim. Let hier echter wel op! De Spaanse wetgeving hanteert namelijk strikte verjaringstermijnen om een schadeclaim in te dienen.

Schadeclaim indienen

Hoe dien je je schadeclaim in wanneer je alles compleet hebt? Een schadeclaim is van nature een civielerechtelijke kwestie echter kan het ook afhankelijk van het voorval via strafrechtelijke of bestuursrechtelijke weg worden ingediend. De verjaringstermijnen in Spanje zijn in echter veel korter dan in Nederland. Het is dan ook altijd aan te raden om een advocatenkantoor in arm te nemen die daadwerkelijk kennis heeft van het Spaanse recht. Daarnaast zijn de wijze van communicatie ook anders dan in Nederland. Een aangetekende brief sturen wordt bijvoorbeeld niet als een communicatiemiddel gezien waarmee een verjaring kan worden gestuit. Tot slot is het van belang om de juiste partij aansprakelijk te stellen, in sommige gevallen is dat een verzekeringspartij en niet de partij die de schade (indirect)  heeft veroorzaakt.

Schikking

Gimbrere advocaten zal altijd proberen om met onderhandelingen een schikking te bewerkstelligen. Leidt dit niet tot het gewenste resultaat, dan kan het kantoor in overleg met het slachtoffer ook een dagvaarding indienen bij de rechtbank. Indien er sprake is van schade waarvoor een overheidsinstantie aansprakelijk is, bijvoorbeeld omdat je van je fiets valt als gevolg van een slecht onderhouden wegdek, dan kan Gimbrere advocaten ook de bestuursrechtelijke autoriteiten aansprakelijk stellen.

Gimbrère Advocaten

Heeft u vragen over dit artikel of over ander juridische kwesties dan kunt u altijd contact opnemen met de Nederlandstalige advocaten van Gimbrère op één van de vijf vestigingen in Breda, Amsterdam, Barcelona, Marbella en Madrid. Kijk op de website voor meer informatie en contactgegevens.

Dit vind je misschien ook leuk