Wat wordt in Spanje bedoeld met de meteorologische ‘uiendagen’?

door admin
Wat wordt in Spanje bedoeld met de meteorologische 'uiendagen'?

Het zijn allevier aanduidingen voor weersomstandigheden die we in onze noordelijke contreien niet kennen. Al verdient de meteorologische ui in Spanje ook nog wel wat toelichting.

De herfstperiode wordt in Spanje altijd gekenmerkt door grote temperatuurverschillen tussen de ochtenden en middagen en tussen de middagen en avonden. Daarnaast bestaat er een groot verschil in temperatuur tussen het binnenland en de kust en tussen het noorden en zuiden van het land. De thermische ‘accordeon’ zal Spanje in tweeën splitsen met thermometers die in verschillende delen van het land de 40 graden bereiken en inwoners die in andere delen van Spanje naar hun winterjassen grijpen.  

In deze relatief korte overgang van de zomer naar de doorgaans niet al te strenge winter beginnen de temperaturen in Spanje geleidelijk te variëren en te dalen. Een daling die wordt ingezet door de kortere dagen en afnemende sterkte van de zon. Het aantal regenbuien en stormen en andere meteorologische verschijnselen neemt daarmee toe. 

‘De uiendagen zijn terug’

Rubén del Campo, woordvoerder van het Spaanse Meteorologisch Agentschap (Aemet) en inmiddels door zijn aankondigingen van bijzondere meteorologische fenomenen een beroemdheid in het land, heeft de term ‘ui’ geïntroduceerd bij zijn omschrijving van de tijdelijke kenmerken van het weerbeeld tijdens deze herfstdagen. Dat deed hij in zijn officiële Twitter-account. 

“De uiendagen zijn terug”, schreef de meteoroloog. Deze periode wordt gekenmerkt door een “koele atmosfeer in de vroege ochtend en warmte in de middag (meer dan 20ºC verschil in sommige gebieden”, legt hij uit. 

Uiendagen zijn daarom die dagen waarin het thermische verschil tussen ochtenden en middagen het grootst is en het belangrijk is je daarop voor te bereiden door middel van je kleding. Del Campo schrijft dat je ‘het huis moet verlaten met verschillende lagen kleding’ (zo gelaagd als uien zijn) die we naarmate het warmer wordt een voor een uittrekken tot we er zomers bijlopen. We pellen laagjes van onszelf af als het ware.

Verkoudheid

Het zijn ook precies de weersomstandigheden die het risico om een verkoudheid op te lopen doen toenemen. Vooral bij kinderen die buiten rondrennen, sporten en zweten in dunne kleding en dat blijven doen terwijl ondertussen de temperatuur een flinke daling doormaakt. Of ze nemen nog een duik in zwembad en zee terwijl het kwik nog waarden van ruim boven de 25 graden aanwijst en een uur later zo 10 graden gedaald kan zijn met een opstekende wind tot gevolg. Daarom is je als een ui kleden zo belangrijk. Waar je in de loop van de ochtend steeds laagje voor laagje afpelt, trek je het aan het einde van de dag weer stuk voor stuk aan.

Dit vind je misschien ook leuk