Spanje wil wijngaarden vernietigen om wijnsector te redden

door Judith Goeree
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
wijngaarden vernietigen

De Spaanse wijnsector kent moeilijke tijden en overweegt duizenden hectares wijngaarden te vernietigen. Overproductie, lage prijzen en internationale concurrentie zetten de eeuwenoude wijnindustrie onder zware druk. Volgens experts is het onontkoombaar om wijngaarden massaal te rooien. In Spanje, het land van de Rioja en Ribera del Duero, komt deze beslissing als een harde klap.

In september 2023 klonk in dé wijnstreek van Spanje, La Rioja, een harde boodschap. Luigi Moio, voorzitter van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding, sprak duidelijke taal: “Het rooien van wijngaarden is onvermijdelijk.” Zelfs de trotse wijnbouwers, normaal zo gehecht aan hun tradities, zijn het met hem eens. Het water staat hen aan de lippen.

Lage prijzen nekken boeren

De wijnboeren zien hun werk steeds minder opleveren. “De prijs van goede druiven ligt bijna gelijk aan die van slechte,” zegt wijnkenner Tim Atkin. “Het systeem is verrot.” Overproductie zorgt ervoor dat zelfs de beste wijnen moeilijk winst opbrengen. In Frankrijk wordt inmiddels 100.000 hectare aan wijngaarden gerooid om de sector te redden. Spanje overweegt nu hetzelfde te doen.

Volgens de vooraanstaande oenoloog Juan Carlos Sancha is het vernietigen van wijngaarden ook in Spanje de enige manier om de prijzen van druiven en wijn in bijvoorbeeld La Rioja weer op peil te krijgen. Ook Ribera del Duero, een andere beroemde wijnstreek, zit in zwaar weer.

Crisis breidt zich uit

Zelfs Castilla-La Mancha, een regio die jarenlang een stabiele factor was in de Spaanse wijnindustrie, ontkomt niet aan de problemen. Hoewel de wijnverkoop in deze regio groeit, blijft de winst uit. Boeren kunnen hun kosten amper dekken. En het probleem beperkt zich niet tot wijn. Overal in Spanje worden citrusbomen, olijfbomen en amandelbomen gerooid omdat boeren hun hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Vernietigen wijngaarden gevolg van gebroken systeem

Het vernietigen van wijngaarden in Spanje is volgens critici het trieste resultaat van een gebroken systeem. Grootschalige productie zonder oog voor kwaliteit en een markt die boeren in de steek laat, duwen de landbouw in een crisis. Wijn, ooit het levensbloed van talloze Spaanse regio’s, dreigt nu de ondergang te worden van kleine dorpen die volledig afhankelijk zijn van deze industrie.

De toekomst van Spaanse wijn

De Spaanse wijnbouwers staan voor een keiharde keuze: rooien of verzuipen. Maar zelfs als duizenden hectare wijngaarden verdwijnen, blijft de vraag: hoe moet het verder? Een oplossing is er nog niet, maar één ding is zeker: de gloriedagen van de Spaanse wijn lijken voorlopig voorbij.

Lees ook: Deze Spaanse stad is gekozen als Europese wij stad 2025