Woningfraude in Spanje: zó herken je de trucs van oplichters

door Judith Goeree
Woningfraude Spanje

Woningfraude in Spanje is een groeiend probleem. Steeds meer mensen raken geld kwijt door oplichters die zich voordoen als verhuurders of verkopers. Oplichters gebruiken slimme trucs: valse advertenties, nepmakelaars en nepaccounts op populaire woningplatforms. Zowel toeristen als expats lopen het risico om slachtoffer te worden van deze praktijken, die kunnen leiden tot duizenden euro’s verlies.

Vormen van fraude: van nepaanbiedingen tot illegale commissies

Uit onderzoek van factcheckplatform Newtral blijkt dat fraudeurs zich vaak voordoen als makelaars of verhuurders en valse advertenties plaatsen op websites als Idealista of Airbnb. Ze gebruiken echte foto’s van bestaande woningen, maar plaatsen deze met valse gegevens of onder een andere naam.

Vaak vragen ze een aanbetaling – zogenaamd om de woning te reserveren – en verdwijnen vervolgens met het geld. Deze vorm van oplichting is vooral gericht op mensen die haast hebben, of niet de mogelijkheid hebben om de woning eerst te bezichtigen, zoals buitenlanders of mensen die op afstand huren.

Hoe werkt woningfraude in Spanje precies?

Het is niet vreemd dat veel mensen tijdens hun zoektocht naar een woning in Spanje slachtoffer worden van oplichting. Fraudeurs maken gebruik van slimme, geraffineerde methoden om woningzoekers in de val te lokken. Vastgoedadviseur José Carlos Padrino (REMAX Urbe, Madrid) zet in een blog een aantal van de meest voorkomende trucs op een rij bij het huren of kopen van een huis in Spanje:

  • Nieuwbouwwoning kopen zonder kwaliteitsgarantie – Controleer of de opgeleverde woning voldoet aan de beloofde afwerking (‘memoria de calidades’) vóór ondertekening van de koopakte.
  • Verkoop door iemand die geen eigenaar is – Controleer via het Spaanse kadaster (Registro de la Propiedad) of de verkoper daadwerkelijk eigenaar is.
  • Verborgen schulden of lasten – Vraag een nota simple op om te zien of er hypotheken of andere juridische claims op het pand rusten.
  • Internetadvertenties met buitenlandse telefoonnummers – De woning kan niet bezichtigd worden omdat de “eigenaar in het buitenland” zou zijn. Er wordt druk uitgeoefend om snel een aanbetaling te doen.
  • Sleutels via koerier – De “verhuurder” belooft na ontvangst van de borg de sleutels op te sturen, maar die komen nooit aan. Sleutels moeten altijd persoonlijk worden overhandigd.
  • Misleidende foto’s – De woning op de foto’s blijkt in werkelijkheid heel anders of in slechte staat te zijn.

Illegale praktijken komen overigens ook voor bij officiële makelaars. Sommige bureaus rekenen extra commissies of kosten aan de huurder, terwijl die wettelijk voor rekening van de verhuurder zijn. Het Spaanse ministerie van Consumentenzaken onderzoekt momenteel meerdere klachten.

Voorbeelden: van vakantiewoningen tot langetermijnhuur

In Barcelona trof een vrouw haar appartement aan op Airbnb, zonder dat zij het ooit zelf had verhuurd. Toeristen stonden ineens voor haar deur, zoals de Spaanse krant El País meldde. De foto’s en beschrijving van haar woning waren zonder toestemming gebruikt.

Op Tenerife werd een vrouw gearresteerd nadat ze via WhatsApp en e-mail valse huurwoningen aanbood en aanbetalingen vroeg tot wel €4.800 per slachtoffer. Volgens mediabedrijf Cadena SER gebruikte ze aantrekkelijke prijzen om snel vertrouwen te winnen van potentiële huurders.

Ook bij officiële makelaars gaan is er soms sprake van woningfraude in Spanje. De Spaanse regering is een onderzoek gestart naar meerdere makelaarskantoren die illegale commissies vragen aan huurders. Volgens het ministerie gaat het om misbruikpraktijken zoals het onterecht rekenen van bemiddelingskosten, het opleggen van tijdelijke huurcontracten zonder wettelijke grond en het opnemen van ongeldige clausules in contracten.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

Volgens Newtral en vastgoedexperts zijn er duidelijke signalen die kunnen wijzen op fraude. Dit zijn de belangrijkste tips om jezelf te beschermen:

  1. Wantrouw aanbiedingen die ‘te mooi zijn om waar te zijn’. Is de prijs opvallend laag? Wees alert.
  2. Controleer of de aanbieder ook echt eigenaar is. Vraag via het kadaster wie de eigenaar is van de woning of het perceel.
  3. Vraag een nota simple op om te zien of er schulden of lasten zijn.
  4. Betaal nooit vooraf zonder de woning te hebben gezien.
  5. Gebruik traceerbare betaalmethoden en vermijd contant geld of onbekende apps.
  6. Let op vaag of gebrekkig taalgebruik. Oplichters gebruiken vaak automatische vertalingen.
  7. Trap niet in verhalen over sleuteloverdracht per koerier.
  8. Vraag om officiële documenten, zoals het eigendomsbewijs en een ondertekend contract.
  9. Controleer of de makelaar is geregistreerd, zeker in regio’s waar dit verplicht is, zoals Catalonië.

Blijf alert als je een woning koopt of huurt

Een woning huren of kopen in Spanje blijft aantrekkelijk, maar de markt is niet zonder risico’s. Door alert te zijn, informatie te controleren en geen overhaaste betalingen te doen, kun je jezelf veel ellende besparen. Twijfel je? Schakel dan een erkend makelaar of juridisch adviseur in.

Lees ook: Prefabwoningen: steeds vaker dé oplossing in Spanje om een huis te kunnen kopen