Woningmarkt Costa Blanca bloeit: Prijsstijging en verkoopgroei in eerste kwartaal

door admin
woningmarkt Costa Blanca

De Spaanse woningmarkt toont met een stijging op kwartaalbasis van het aantal verkochte woningen in Spanje van 16,6% een sterke groei in het eerste kwartaal van 2024. De vastgoedmarkt aan de Costa Blanca presteerde nog beter met een toename van 20,2% in het aantal vastgoedtransacties.

Dat blijkt uit het laatste verslag van het Spaanse vastgoedregister, gepubliceerd op 23 mei. In totaal werden in Spanje in het eerste kwartaal van dit jaar 151.476 woningen verkocht. Dat markeert een significant herstel na een daling van 10,8% op jaarbasis.

Sterke groei aan de Costa Blanca

Met de sterkere groei blijft de Costa Blanca een magneet voor zowel binnenlandse als buitenlandse huizenkopers. In het eerste kwartaal werden in Alicante 12.807 woningen verkocht, een stijging van 20,2% vergeleken met het voorgaande kwartaal. Deze cijfers bevestigen de aanhoudende aantrekkingskracht van de Costa Blanca als topbestemming voor vastgoedinvesteerders.

Prijsontwikkelingen en trends

De vastgoedprijzen in Spanje lieten een gematigde stijging zien. Landelijk stegen de prijzen met 1,9%, terwijl de prijzen aan de Costa Blanca met maar liefst 6,5% stegen. Deze prijsstijging wordt voornamelijk gedreven door de hoge vraag naar kwaliteitswoningen. In Alicante daalden de prijzen voor nieuwbouw echter met 13,9%, terwijl de prijzen voor bestaande woningen met 0,5% stegen.

De prijzen voor nieuwbouwwoningen in Valencia stegen met 8%, terwijl de prijzen voor bestaande woningen met 0,3% toenamen. In Murcia werden dalingen genoteerd: de prijzen voor nieuwbouw daalden met 10,6% en voor bestaande woningen met 3,1%. Op jaarbasis stegen de prijzen voor nieuwbouw in Murcia met 9,6%, terwijl de prijzen voor bestaande woningen met 1,2% daalden.

Toenemende buitenlandse vraag

Buitenlandse kopers blijven een belangrijke rol spelen op de Spaanse woningmarkt. In het eerste kwartaal van 2024 werden 14,21% van alle verkochte woningen in Spanje door buitenlanders gekocht. Aan de Costa Blanca is dit percentage zelfs drie keer zo hoog met 43,03%. Dat maakt deze kust tot de populairste onder buitenlandse huizenkopers. Na de Costa Blanca volgen Tenerife, Málaga en de Balearen. Dit benadrukt de blijvende internationale aantrekkingskracht van de regio.

De vier belangrijkste nationaliteiten die in het eerste kwartaal van dit jaar woningen in Spanje hebben gekocht zijn Britten (9,13%), Duitsers (6,77%), Marokkanen (6,06%) en Fransen (5,94%).

Hypotheken en financiering

Van alle verkochte woningen in de eerste drie maanden van 2024 werd 71,9% gefinancierd met een hypotheek. Dit is een stijging van 2,7% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De gemiddelde hypotheek in Spanje bedroeg €143.498, met een gemiddelde looptijd van 24,08 jaar en een maandelijkse aflossing van €734,80. Ondanks stijgende hypotheekrentes blijft het financieringspercentage hoog, wat wijst op vertrouwen in de markt.

Marktvooruitzichten

Verder blijft de vraag naar luxewoningen aan de Costa Blanca hoog. Die wordt gedreven door zowel nationale als internationale investeerders die aangetrokken worden door het milde klimaat, de uitstekende infrastructuur en de hoogwaardige voorzieningen. De trend naar het kopen van woningen voor verhuur blijft sterk, zowel voor korte termijn vakantiewoningen als voor lange termijn verhuur.

De Spaanse economie toont veerkracht, met stijgende werkgelegenheid en een toename van het aantal bedrijfsoprichtingen. Dit draagt bij aan een stabiele en groeiende woningmarkt. Ook vastgoedbedrijven aan de Costa Blanca zoals CasaLasDunas zijn optimistisch over de toekomst van de vastgoedmarkt aan deze kustregio. Eigenaar Hans van Let kan deze informatie volledig bevestigen, “met name de sterke vraag naar de aankoop van nieuwbouw op plan, zodat voordeel van de aankooprijs een belangrijke rol speelt bij de investeerder die tevens wenst te gaan verhuren waardoor het optimale rendement te verwachten is.” Dit familiebedrijf is meer dan 25 jaar actief aan de Costa Blanca, Costa Cálida en de Costa del Sol en staat klaar om u te helpen bij uw investeringsplannen.

Lees ook: Dit is hoe buitenlandse huizenbezitters bijdragen aan de Spaanse economie

Dit vind je misschien ook leuk