Zin en onzin over broodverkoop in Spanje

door admin
Zin en onzin over broodverkoop in Spanje

Die kon zich, samen met vele anderen, namelijk niet voorstellen dat een tankstation in een land vol traditionele bakkers en een groeiende interesse in zelfgebakken zuurdesembrood, tot de belangrijkste verkopers van brood behoort. Met 3.300 tanstations verspreid door het land, betekent het dat in elk filiaal dagelijks 11 broden worden verkocht. Dat aantal blijkt dus bij nader inzien niet zo indrukwekkend als het in eerste instantie lijkt. 

Strategie aangepast

De strategie van Repsol bestaat er wel uit om de commerciële en serviceactiviteiten te versterken door zich meer te richten op bestuurders van elektrische voertuigen. Als die hun batterijen moeten opladen, brengen ze meer tijd bij tankstations door: gemiddeld tussen 20 en 30 minuten. Dat biedt de perfecte gelegenheid om te winkelen, koffie te drinken, pakketjes op te halen of brood te kopen. Het bedrijf ontkent zelf echter ook het leiderschap te hebben opgeëist in de verkoop van brood in Spanje. Aangezien geen enkel artikel de bron vermeldt, wijst alles erop dat deze stelling op onverklaarbare wijze nieuwsstatus heeft gekregen.  

De echte bakkers in Spanje

Uit een analyse van Cadena Ser blijkt dat de werkelijke leiders in broodverkoop de supermarkten zijn, met Mercadona als mogelijke koploper. Met een marktaandeel van 25% in de voedseldistributie in Spanje, lijkt Mercadona de grootste broodverkoper te zijn, hoewel precieze verkoopcijfers ontbreken.

De verschuiving in broodconsumptie

Het verbruik van brood in Spanje is de afgelopen 20 jaar gedaald van 50 naar 30 kilo per persoon per jaar. Dat is inclusief vers brood, maar ook krackers en ‘picos’ (de broodstokjes die je vaak bij je tapas geserveerd krijgt). Dat blijkt uit de Informe Alimentación en España 2022 de Mercasa. Deze daling is meer uitgesproken bij vers brood, dat 79% van de markt vertegenwoordigt, vergeleken met industrieel brood.

Kleinere huishoudens, vooral jongvolwassenen en zelfstandigen, consumeren minder brood, terwijl gepensioneerden de grootste broodverbruikers zijn. De afname van de consumptie kan worden toegeschreven aan misvattingen over brood dat gewichtstoename veroorzaakt en de trend van snellere maaltijden.

De voorzitter van de Spaanse Confederatie van Bakkerij-, Patisserie- en Aanverwante Producten (Ceoppan) suggereert dat de daling niet exclusief is voor Spanje, maar ook zichtbaar is in landen als Frankrijk en Duitsland.

Traditionele broodsector in Spanje

De traditionele broodsector in Spanje bestaat uit ongeveer 12.000 bakkerijen met 45.000 verkooppunten en 190.000 medewerkers. Experts benadrukken de noodzaak van innovatie en het aanpassen van brood aan de huidige smaak en behoeften. Ze benadrukken ook het belang van kwaliteit en voedingswaarde. Daarbij zou de nadruk moeten liggen op het gebruik van verschillende granen en het verstrekken van voedingsinformatie aan consumenten. 

Grupo Bimbo

Industrieel geproduceerd brood en voorgebakken deeg verheugt zich in een toegenomen populariteit. Grupo Bimbo is hier marktleider. De meest voorkomende broodvorm is de ‘barra’ (stokbrood), gevolgd door de ‘baguette’. 54% van de mensen in Spanje koopt hun brood in supermarkten en 32% doet dat elders.

Kwaliteit boven kwantiteit in broodverkoop

Experts zoals Iban Yarza, auteur van verschillende boeken over ambachtelijk brood, benadrukken dat de kwaliteit van brood, ongeacht de verkooplocatie, het belangrijkst is. De productiemethode en ingrediënten spelen hier een cruciale rol. Er is een groeiende interesse in hoogwaardig, ambachtelijk brood, wat een positieve trend in de broodcultuur markeert.

Pas op met additieven en grote hoeveelheden gist

Yarza bevestigt dat ze op veel plaatsen waar op grote schaal brood wordt geproduceerd, “bovenal prestatie en economisch voordeel nastreven, en niet zozeer kwaliteit.” Maar er zijn ook bakkers die veel additieven gebruiken en grote hoeveelheden gist om snel, veel brood te kunnen produceren. Hoewel Yarza erkent “de wereld van additieven, mixen en nepzuurdesems zijn werk goed heeft gedaan en het steeds beter doet”, raadt hij het kopen van brood in supermarkten af. 

Lees ook: Het duurste brood ter wereld komt uit Spanje

Dit vind je misschien ook leuk