WHO feliciteert Spanje met vaccinatie- en mondkapjesbeleid

door admin
WHO feliciteert Spanje met vaccinatie- en mondkapjesbeleid

Kluge feliciteerde Spanje voor het beleid ten aanzien van de pandemie en benadrukte positief te waarderen dat het land voortdurend de mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes is blijven handhaven. Ook de vaccinatiecampagne werd gecomplimenteerd. Op dit moment is 78 procent van de bevolking volledig ingeënt en 90 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder heeft één dosis gehad. Kluge sprak zijn positieve woorden tijdens een bilaterale ontmoeting met de Spaanse minister van Volksgezondheid, Carolina Darias.

Spanje heeft dan ook de laagste 14-daagse virusincidentie van Europa, zo blijkt uit het laatste rapport van het Europees Centrum voor Ziektepreventie. De inidcastor staat nu met 53 punten op ‘middelmatig risico’ na een lichte stijging in de laatste paar dagen. Het dagelijks aantal sterftegevallen als gevolg van covid-19 ligt onder de 20. Dat is het beste getal sinds augustus 2020.

‘Spanje doet het met een voorzichtigheidscultuur en een solide vertrouwen ondanks de moeilijke tijden voor Europa’, vervolgde Kluge. De Europese landen die eerder hun beperkende maatregelen versoepelden doorkruisen nu een geleidelijke toename van het aantal besmettingen. Hoe dan ook is de situatie het ernstigst in de landen met de laagste vaccinatiegraad zoals Roemenië. Dit land registreert de meeste sterftes per miljoen inwoners van alle 27 lidstaten.

Kluge waarschuwde vorige week nog dat Europa, samen met Azië, opnieuw het epicentrum van de pandemie is. Volgens hem omvatten beide continenten 59 procent van alle infecties en 48 procent van alle wekelijkse sterftes wereldwijd door covid-19. ‘We zien een stijgende tendens in alle leeftijdsgroepen’, gaf hij aan om vervolgens opnieuw de oorzaken daarvoor te benoemen: ‘een lage vaccinatiegraad’ en ‘versoepelingen van maatregelen’. 

Dit vind je misschien ook leuk