Zwiterse bank hield miljoenenrekening voormalige Spaanse koning geheim

door admin
Zwiterse bank hield miljoenenrekening voormalige Spaanse koning geheim

Het departement van de bank dat belast is met de opening van rekeningen van personen die politieke bekendheid genieten en met het bewaken van de reputatie van de bank, was hiervan niet op de hoogte. Ook de juridische afdeling van Mirabaud wist niet dat de Spaanse koning klant was van de bank.

Alleen zes leden van de toenmalige raad van bestuur van de bank, waaronder Yves Mirabaud en Pierre Mirabaud, wisten dat de Spaanse koning de enige begunstigde van de Stichting Lucum was. De papieren van deze stichting werden in een kluis bewaard waartoe alleen de leden van de raad van bestuur toegang hadden. Zij gaven het groene licht voor het openen van de rekening van de Stichting Lucum.

De verantwoordelijke voor de naleving van wet- en regelgeving (Compliance) bij de bank, Eric Buhler, staat ter geldigverklaring op vele transactiedocumenten van de stichting Lucum. Aan de Zwitserse officier van justitie werd verklaard door Mirabaud dat alle leden van dit anti-witwascomité mondeling zijn ingelicht over wie de belanghebbende van de Stichting Lucum was. Dit om te veel ruchtbaarheid onder medewerkers te voorkomen en de discretie te behouden.

De rekening van Stichting Lucum werd geopend door het bedrijf Rhone Gestión met een externe bemiddelaar, Arturo Fasana. Deze had een ontmoeting met twee leden van de raad van bestuur die tevens lid van de directie van de bank zijn. Zij verklaarden dat de ambassadeur van Saoedi-Arabië in de Verenigde Staten aan Fasana had meegedeeld dat het bedrag een gift betrof van de koning van Saoedi-Arabië aan die van Spanje. De bank heeft nooit direct contact gehad met de Spaanse koning omdat al het contact via Fasana liep. 

Yves Mirabaud verklaarde niet te weten voor wie het geld was bestemd en gaf toe dat de raad van bestuur desondanks akkoord was gegaan met het openen van deze rekening. In een interne memo stond als aantekening bij deze gift: ‘volgens het gebruik van Saoedi-Arabië bij andere koningen’.

Eerder werd bekend dat Juan Carlos via de bankrekening van een andere stichting, de Zagatka Foundation bijna 10 miljoen euro achterhield op een Zwitserse bank. Er loopt een onderzoek naar de oorsprong van dat geld. Naast de onderzoeken naar het geld op de Zwitserse bankrekeningen lopen er nog meer tegen de voormalige Spaanse koning. Hij zou tussen 2016 en 2018 een schenking hebben ontvangen van meer dan 278.000 euro van de Mexicaanse zakenman Allen Sanginés-Krause voor de aanschaf van een merrie. Voor een dergelijke schenking moet normaal gesproken een bedrag van 120.000 euro aan belasting worden betaald. Als een belastingontduiking meer dan 120.000 euro bedraagt, dan is er sprake van een fiscaal misdrijf. Daarnaast loopt er een onderzoek naar een trust op de Kanaaleilanden waar 10 miljoen euro verborgen stond.

Een anti-corruptieteam onderzoekt ook de uitgaven van verschillende creditcards van de koning-emeritus, zijn vrouw en verschillende naaste familieleden, waaronder enkele van zijn kleinkinderen. Betalingen naar de creditcards zijn afkomstig van rekeningen die noch op naam van de koning-emeritus noch op naam van zijn familie stonden.

Dit vind je misschien ook leuk