Catalonië springt op de bres voor circusdieren, na verbod op stierenvechten

door admin
Catalonië springt op de bres voor circusdieren, na verbod op stierenvechten

‘Een geciviliseerde samenleving houdt rekening met de rechten van dieren’, aldus Jordi Terrades van de PSC. Jordi Rull van de regerende partij CiU viert het feit dat ‘vanaf vandaag Catalonië de rest van Europa tegemoet komt’. Het wetsvoorstel dat circusdieren wil beschermen volgt op een eerdere wetswijziging waarmee het houden van stierengevechten in de regio verboden werd.

‘Circus ook leuk zonder dieren’

De Spaanse dierenrechtenorganisatie Libera wijst erop dat in Spanje al in 133 plaatsen, waarvan 99 in Catalonië, circusoptredens met dieren verboden zijn. ‘Er zijn niet perse dieren nodig om een circus aantrekkelijk te maken voor jong en oud’, zo zei Jordi Rull. De partijen die voor een ban op het gebruik van dieren zijn, zijn van mening dat circusdieren verplicht zijn onnatuurlijke acts uit te voeren. Hieraan gaan vaak gewelddadige trainingen vooraf. Bovendien worden circusdieren meestal in veel te kleine ruimtes gehouden waardoor ze neurotisch gedrag ontwikkelingen.

Veel inspecties

Volgens Nacho Pedrera, hoofd van de groep ‘Si al Circo con Animales’ zegt dat er de laatste jaren juist veel onverwachte inspecties plaatsvinden om te controleren hoe circuseigenaren hun dieren behandelen. Ook zijn veel trainingen van dieren toegankelijk voor publiek. De Catalaanse vereniging van Circus Professionals zegt dat ‘gebruik zeker geen misbruik’ hoeft in te houden.

Dit vind je misschien ook leuk