Alarmerende droogte teistert regio Valencia

door admin
Alarmerende droogte teistert regio Valencia

Als het in de herfst niet snel en veel gaat regenen, komt de watervoorziening in dorpen en steden die gebruik maken van oppervlaktewater in gevaar, zo staat te lezen in de krant ABC. Deze stelt dat de droogte ongekend is en het sinds 1893 niet meer zo droog is geweest. 

Verloren oogsten

Op dit moment zijn er ruim 12.000 landbouwers die hun gewassen niet meer kunnen besproeien met beperkingen in watergebruik tot wel 85 procent. Ruim 50.000 hectare land is al te droog en dit zonder vooruitzicht op verbetering. Duizenden bomen zijn droog en dit is bezwaarlijk omdat als een boom eenmaal verdroogd is, het een paar jaar kost om weer te herstellen en goede vruchten, olijven of amandelen te leveren. Men is al aan het bekijken of er speciale subsidies vanuit de regionale en landelijke overheden kunnen worden vrijgemaakt voor getroffen boeren.

Nog nooit zo droog in Alicante

De ergste droogte ooit op het Iberisch Schiereiland werd gemeten in 1945, toen slechts 89 liter water werd geregistreerd in 12 maanden tijd. Volgens het Spaanse weerinstituut Aemet kan dit record gemakkelijk worden verbroken als het niet snel gaat regenen. In de stad Alicante werd bijvoorbeeld maar 21 liter neerslag geregistreerd sinds 1 januari. De landbouwersvakbond schat de verliezen als gevolg van de ernstige droogte al op ruim 80 miljoen euro.

Godelleta

De 2.400 inwoners van Godelleta in de provincie Valencia worden al elke nacht gekort op water. Hier is het niet alleen droog, maar zijn ook de stuwmeren en andere watervoorraden opgedroogd. Volgens een wijncooperatie is al 80 procent van de druivenoogst van dit jaar verloren. De perzikoogst kan 40 procent afschrijven en 90 procent van de citrusvruchten zijn niet goed. Veel boeren zien de oogst van dit jaar als verloren, maar doen er alles aan om die van volgend jaar nog te redden.

Bosbranden

De droogte is niet alleen een probleem vanwege het gebrek aan water voor land en bevolking maar ook omdat het gevaar op bosbranden extreem toeneemt. Voor dinsdag 16 september is het risico op bosbranden voor de volledige middenstrook van Spanje van noord naar zuid bijvoorbeeld ‘extreem hoog’. Voor de provincies Valencia, Castellón en een klein gedeelte van Murcia geldt dinsdag een waarschuwing voor regen en storm. Die bieden wellicht enige verlichting voor de droogte.

Dit vind je misschien ook leuk