Homofobie in Málaga treft Nederlander

door admin
Homofobie in Málaga treft Nederlander

De man droeg zijn uniform en zei ‘wat ik daar beneden niet mag doen, doe ik hier boven wel’. Hij verwees daarmee naar zijn werkplek, het ondergrondse station Centro Alameda van de Cercanías-trein. De jongens probeerden hun weg naar het restaurant te vervolgen maar de man kwam op hen af en sloeg Alvaro twee keer vol in het gezicht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat de jongen circa twee meter naar achteren viel en daarbij ook nog eens bijna onder een auto terechtkwam.

De klappen waren raak en Alvaro moest aan zijn verwondingen worden behandeld in het plaatselijke ziekenhuis. Hij liep letsel op aan zijn oog en zijn jukbeen is gebroken.

Voor Sebastiaan en Alvaro was de aanvaller echter geen onbekende. Omdat Alvaro in Málaga op school zit en in Pizarra woont, neemt hij dagelijks de trein die aankomt op de halte Centro Alameda. Afgelopen voorjaar deed het stel al aangifte tegen de beveiligingsambtenaar. Deze had hen op grond van hun geaardheid geïntimideerd en beledigd.

Homofobie en openbare geweldpleging

De jongens hebben inmiddels opnieuw aangifte tegen de man gedaan op grond van homofobie en openbare geweldpleging en daarover een uitgebreide verklaring afgelegd. De politie gaf aan het incident hoog op te nemen vanwege de ernst van het vergrijp. De zaak zou afgelopen donderdag voor de rechter komen, maar een dag tevoren kregen Alvaro en Sebastiaan bericht dat dit tot nader orde is uitgesteld.

Spaanse media

Diverse media in Spanje brachten het nieuws in het kader van homofobie. Het programma 75 Minutos van de regionale omroep Canal Sur zond een uitgebreid live interview uit met de jongens over het voorval op Plaza de la Merced waarin Sebastiaan onder meer zei: ‘We kunnen niet meer rustig door Málaga lopen zonder dat een of andere ellendeling ons dit aandoet’. Ook de landelijke omroep Telecinco besteedde aandacht aan het drama.

Foto Alvaro

De foto op deze pagina werd door het slachtoffer zelf op Instagram geplaatst, waar hij betreurt dat er nog steeds incidenten als deze kunnen gebeuren. ‘Dit, mensen, is de maatschappij waar we tegenwoordig in leven. Met je partner over straat lopen is een zeer risicovol iets geworden. Hier zien jullie de gevolgen van het feit dat ik het risico nam de straat op te gaan’.

Homofobie Madrid

Enkele weken geleden berichtten we op InSpanje.nl nog over een incident in Madrid, waar een zoenend gay-koppel werd verzocht een vestiging van de Burger King in het centrum van Madrid te verlaten omdat hun gedrag aanstootgevend zou zijn voor de gezinnen met kinderen die op dat uur (zaterdagavond rond een uur of half tien) ook aanwezig waren. Een week later werd er via de sociale media een kusprotest gehouden. Tientallen gays en lesbiënnes kwamen naar de Burger King en zoenden elkaar.

Relatief vooruitstrevend

Spanje staat bekend als relatief vooruitstrevend op het gebied van homorechten. In 2005 werd het homohuwelijk gelegaliseerd door de toenmalige sociaaldemocratische regering. De regio Catalonië nam begin oktober een wet aan met maatregelen die homofobie in de regio moeten tegen gaan en waarmee overtreders ervan zwaarder gestraft kunnen worden. Eerder dit jaar voerde de regio Galicië een soortgelijke wet in die homo’s beschermd tegen discriminatoir gedrag. Desondanks vinden er dagelijks incidenten plaats die onder de noemer homofobie vallen. 

Dit vind je misschien ook leuk