Voor heel Spanje geldt het hoogste risico op brand

door admin
Voor heel Spanje geldt het hoogste risico op brand

Vooral in het midden en zuidwesten van het land stijgt het kwik tot waarden ruim boven de 40 graden. Voor het centrum van de Andalusische provincie Córdoba geldt zelfs code rood van het Spaanse weerinstituut voor extreme hitte. Code rood betekent dan ook extreem risico vanwege de hoge temperaturen. Deze kunnen in het binnenland van Córdoba oplopen tot 45 graden en in de vallei van de rivier Tajo in Toledo tot zeker 42 graden.

Rood

De kaart die aangeeft hoe groot het risico voor specifieke delen van Spanje is op bosbranden is op maandag op een para kleine puntjes na, compleet rood. Die kleine puntjes zijn te vinden in Cantabrië, het noorden van Burgos, het westen van Extremadura, Valencia, Castellón en bijna alle Canarische Eilanden. Hier is echter het risico op brand nog steeds aanwezig tot hoog.

Extreme voorzorgsmaatregelen

De bevolking wordt door het ministerie van Landbouw en door de hulpdiensten gewaarschuwd extreme voorzorgsmaatregelen te nemen om het ontstaan van brand te voorkomen. Waarschuw in elk geval onmiddellijk 112 bij het zien van rook of ook maar het kleinste vlammetje in de campo.

Dinsdag

Voor dinsdag blijft het risico op brand in heel Spanje nagenoeg gelijk en dus extreem hoog. De temperaturen blijven ook hoger dan de normale waarden in het begin van de maand juli tot aanstaande zondag.

Bosbrand Zaragoza

Zaterdagmiddag brak er brand uit in de zone Cinco Villas bij Luna in de provincie Zaragoza. Circa 1.500 mensen werden preventief geëvacueerd in de plaatsjes Asín, Orés en Frasdués. Ze konden zondag weer naar huis. Bijna 13.500 hectare gewassen en bos raakten verbrand of deels beschadigd. De brand is nog actief maar wel onder controle.

Bosbrand Cazorla

Zondagmiddag brak er brand uit in de plaats Quesada aan de rand van het natuurpark Cazorla, Segura y Las Villas in de provincie Jaén. Deze brand bij een zone die bekendstaat als Cruz del Muchacho is nog niet onder controle.

Dit vind je misschien ook leuk