Revolutie in Catalonië

door admin
Revolutie in Catalonië

Deze routekaart werd opgesteld door de separatistische alliantie van de partijen Junts pel Si en CUP. De intenties van het plan druisen volledig in tegen de wil van de conservatieve overheid in Madrid, die er alles aan zegt te zullen doen om het losbreken van de noordoostelijke regio te voorkomen.

In beroep

Vrijdag liet premier Rajoy al weten in beroep te gaan bij het Grondwettelijk Hof tegen de uitspraak. Maandag gaf hij dit opnieuw op de nationale televisie te kennen. Iets waar de separatisten niet zo bang voor lijken te zijn, aangezien ze in de aangenomen motie hebben gesteld dat de ‘legitimiteit’ van Spaanse insituten niet meer zal worden erkend. Hier werd met naam en toenaam het grondwettelijk hof genoemd.

Speciale ministerraad

Op woensdag zal er een speciale ministerraad samenkomen, zo maakte Rajoy eveneens bekend. Het doel van deze bijeenkomst is het ‘Catalaanse initiatief met onmiddellijke ingang op te schorten’.

Het was al verwacht dat de motie van de separatisten aangenomen zou worden. Zij behaalden bij de laatste verkiezingen op 27 september een meerderheid in het parlement maar niet in stemmen door het districtenstelsel. Toch vinden ze dat ze het democratisch mandaat hebben om door te gaan met de stappen die genomen moeten worden om Catalonië als onafhankelijke republiek uit te roepen.

‘Institutionele staatsgreep’

Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken García-Margallo gaat het hier om een ‘institutionele staatsgreep’. Ondanks dat het grondwettelijk hof vorige week een stemming in het Catalaanse parlement over de motie toestond, zei Rajoy ‘alle wettelijke middelen te zullen gebruiken’ en dit via enkel ‘democratische weg’ te doen’ en ‘ik sta niet toe dat dit wordt voortgezet’. Volgens Rajoy zijn de separatisten aan het spelen met iets dat heilig is voor een grote meerderheid van de Spanjaarden. Hij gaf verder nog aan dat hij onvermoeibaar zal blijven verdedigen wat ‘ons allen toebehoort’ en ‘niet toe te staan dat dit wordt voortgezet’.

‘Voorzichtig, geleidelijk en ferm’

De Spaanse minister van Economische Zaken zei maandag in Brussel in het Europees Parlement dat de Spaanse regering de economische middelen tot haar beschikking heeft maar desondanks er alles aan zal doen om ‘voorzichtig, geleidelijk en ferm’ op te treden.

Toch gaat het om wel degelijk een revolutie in Catalonië dat als een van de 17 autonome regio’s die Spanje telt god is voor 20 procent van het Bruto Nationaal Product van het land en voor een kwart van alle toeristische activiteit. Het gaat om een openlijke strijd tegen de nationale regering.

Prijs voor vrijheid

Artur Mas zei dinsdag dat de Catalanen nu kunnen kiezen om de kosten te dragen voor onderwerping aan Madrid of de prijs te betalen voor vrijheid. Mas moet nog even afwachten of hij door het Catalaanse parlement wel herkozen zal worden als premier.

Dit vind je misschien ook leuk