Derde van Spaanse werknemers verdient minder dan minimumloon

door admin
Derde van Spaanse werknemers verdient minder dan minimumloon

Dit blijkt uit de salariscijfers over 2014 die vrijdag door het Spaanse ministerie van Financiën bekend werden gemaakt. Het IMF en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling zullen hun statistieken hierop moeten aanpassen. 

Minimumloon

Het Spaanse wettelijk minimumloon (SMI) ligt momenteel op 748 euro per maand (uitgekeerd in 12 termijnen), oftewel 645 euro berekend over 14 termijnen. Voordat de economische crisis uitbrak lag dat nog net boven de 1.000 euro. 

Uit de cijfers blijkt dat 34% van de Spaanse werknemers, wat neerkomt op 5,7 miljoen mensen, minder dan het minimumloon verdienen. Het salaris van ruim 46% van de werkenden, oftewel 7,7 miljoen werknemers, ligt onder de 1.000 euro. Ongeveer 13% (2,2 miljoen mensen) krijgt maandelijks net iets meer dan 1.000 euro betaald.

Mileurista en seiscientoseurista

Iemand die voor het begin van de crisis 1.000 euro per maand kreeg uitbetaald, had een laag inkomen en werd ‘mileurista’ genoemd, een duizend-euroverdiener. Nu het minimumloon gedaald is naar 645 euro, is iemand die daaronder zit een ‘seiscientoseurista’ (zeshonderd-euroverdiener). Door de crisis is een ‘mileurista’ zijn geen schande meer, maar voor velen eerder een onbereikbare droom geworden.

Modaal en bovenmodaal

Het gemiddelde salaris in Spanje bedraagt 1.342 euro per maand en is 1,4% gedaald ten opzichte van vorig jaar. De groep werknemers die twee tot vijf keer het minimumloon beuren is ongeveer even groot als de groep die onder het minimumloon werkt. Er zijn in Spanje relatief weinig mensen met een hoog salaris van bijvoorbeeld 10 keer het minimumloon, ongeveer 125.000 mensen (0,7%). Voor de crisis waren dat er nog 70.000 meer. Hoewel het aantal veelverdieners is gedaald, is hun gemiddelde inkomen wel nog steeds aan het groeien. 

Jongeren en ouderen

Vooral jongeren hebben te lijden onder de lage lonen. Zo’n 86% van de jongeren onder 18 jaar en bijna 75% van de jongeren tussen 18 en 25 jaar zijn ‘seiscientoseurista’. In de leeftijdsgroep 26 tot 35 jaar ligt het percentage op 38%. Ook ouderen, die langer doorwerken om hun pensioen aan te vullen, vallen steeds vaker in deze categorie.

Europese cijfers

Binnen de EU is het wettelijk minimum maandloon het hoogst in Luxemburg (1.801 euro) en het laagst in Bulgarije (148 euro). Nederland staat met 1.456 euro op de vierde plaats. In Luxemburg, België, Ierland, Nederland, Frankrijk en Engeland ligt het minimumloon nog boven de 1.000 euro (tussen 1.244 en 1.801 euro). Het eerstvolgende land op de ranglijst is Spanje, waar het minimumloon ver onder de 1.000 euro ligt. 

Dit vind je misschien ook leuk