Paspoorten voor Nederlanders in buitenland niet ‘nog’ duurder

door admin
Paspoorten voor Nederlanders in buitenland niet 'nog' duurder

Het plan was om de kosten van een paspoort voor volwassenen te verhogen van 130,77 euro naar 158 euro en dat voor kinderen van 117,47 euro naar 140,60 euro. Een verhoging van meer dan 20%. Volgens de online community zonder winstoogmerk Nederlanders in het Buitenland (NIHB) is een dergelijke verhoging ‘onacceptabel, in ogenschouw nemende de bezuinigingen op de consulaire dienstverlening van de afgelopen jaren’. 

Het overgrote deel van de Nederlanders in het buitenland zullen nog steeds een verre reis moeten blijven maken om het paspoort te vernieuwen. De Mobiele Paspoort Aanvraagstations (MVA’s) worden nog met mondjesmaat ingezet en de locaties worden slecht en te laat gecommuniceerd, waardoor veel mensen er geen weet van hebben. Daarnaast is deze service niet voor iedereen beschikbaar en bij de externe dienstverleners (EDV) ¡s moeten mensen al extra betalen voor een nieuw paspoort.

Als reden voor een verhoging van maar liefst 27 euro gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken op dat vanwege de toegenomen loonkosten en hogere huurprijzen bij ambassades, de paspoortkosten noodgedwongen hoger moeten worden. 

Naar aanleiding hiervan heeft D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma samen met de VVD kunnen voorkomen dat de paspoort kosten voor Nederlanders in het buitenland duurder worden. Daarentegen moet juist gekeken worden of het verlengen en aanvragen van een paspoort goedkoper kan. Sjoerdsma: ‘Het kabinet moet de één miljoen Nederlanders in het buitenland juist meer helpen, niet tegenwerken met nóg hogere kosten. Sommigen moeten al duizenden kilometers afleggen en vliegtickets betaln om bij de dichtstbijzijnde ambassade te komen voor het verlengen van hun paspoort.’

D66 vindt dat de hogere kosten voor het ministerie van Buitenlandse Zaken niet mag worden afgewenteld op Nederlanders in het buitenland. Zij zijn vaak al veel extra geld en tijd kwijt om een paspoort aan te vragen of te verlengen.

MVA in Spanje

Klik op deze link van de Nederlandse ambassade in Madrid om te kijken naar actuele informatie over wanneer er een Mobiel Paspoort Aanvraagstation bij u in de buurt komt. Klik op deze link voor meer informatie over het aanvragen/verlengen van een Nederlands paspoort of ID-kaart als u in Spanje woont. 

Dit vind je misschien ook leuk