Mythes rond verzekeringen in Spanje opgehelderd

door admin
Mythes rond verzekeringen in Spanje opgehelderd

Daarnaast wordt vaak aangenomen dat de wetgeving omtrent verzekeringen op Europees niveau is vastgelegd. Dit is niet het geval. De EU stelt wel richtlijnen, maar elk land kan zelf de wetgeving hieromtrent invullen en vastleggen.

Wat is nu wel waar en wat niet? We hebben voor u een aantal vaak terugkomende vragen op een rijtje gezet.

Iedereen mag mijn auto besturen

Gedeeltelijk waar – Afhankelijk van verzekeraar mag in principe iedereen de auto besturen zonder apart op de polis te worden vermeld. Jongeren onder 25-26 jaar dienen echter doorgaans wel apart op de polis te worden vermeld. Niet alle verzekeraars accepteren jongeren in deze leeftijdscategorie. De verzekeraars die dit wel accepteren stellen als voorwaarde dat er meerdere verzekeringen afgesloten worden om zo het risico te spreiden. Ook stijgen de premies naar verhouding erg veel. De reden dat deze leeftijdsgroep op deze manier ‘gediscrimineerd’ wordt heeft te maken met het hoge schadepercentage dat deze doelgroep heeft in Spanje.

Een auto met Nederlands kenteken kan tijdelijk verzekerd worden wanneer deze in proces van invoer zit

Waar – Op het moment dat de auto al in proces van invoer zit en het behandelend administratiekantoor (de gestoría) hiervoor een certificaat afgeeft, kan de auto voor een periode van maximaal 3 maanden WA verzekerd worden.

Mijn inboedel wordt minder waard dus mijn premie zou ook elk jaar lager moeten worden

Niet waar – Doorgaans worden de inboedelverzekeringen in Spanje afgesloten tegen nieuwwaarde. Dit betekent dat het verzekerde bedrag voor de inboedel ook jaarlijks wordt geïndexeerd. Het gevolg daarvan is dat de premie ook jaarlijks in gelijke lijn daarmee verhoogd wordt. Stel dat u bijvoorbeeld een bankstel heeft gekocht voor €2.000 en die ten tijde van een claim misschien nog maar €500,- waard is. Dan krijgt u toch de nieuwwaarde uitgekeerd om een zelfde soort bank opnieuw te kopen, ook al zou deze nu bijvoorbeeld €2.400,- kosten. Voorwaarde voor de uitkering tegen nieuwwaarde is altijd wel dat er een factuur wordt aangeleverd om aan te tonen dat het betreffende object opnieuw is aangekocht.

Mijn verzekering is maandelijks opzegbaar

Niet waar – In Spanje geldt een wettelijke opzegtermijn van minimaal één maand voor de vervaldatum van de polis. Dus niet op elke willekeurige datum. Wanneer het verzekerde object niet meer bestaat door bijvoorbeeld de verkoop van auto of huis of verhuizing naar het buitenland, kan een polis wel vroegtijdig geannuleerd worden.

Bij de huisverzekering valt de keuken onder de opstal

Niet waar – In Spanje valt de keuken onder de inboedel. Vaste installaties zoals  airconditionings of zonnepanelen en sanitair vallen wel onder de opstal.

Iedereen die in Spanje woont heeft recht op de Seguridad Social

Niet waar – Voor alle residenten in Spanje, of deze nu wel of niet de Spaanse nationaliteit hebben, geldt dat er recht is op Seguridad Social wanneer er sociale lasten afgedragen worden in Spanje. Dit kan zijn doordat men in dienstverband werkt, zelfstandig ondernemer is of wanneer men een uitkering of pensioen ontvangt. Ook wanneer men een uitkering of pensioen uit bijvoorbeeld Nederland of België ontvangt, maar resident in Spanje, is er recht op de Seguridad Social. Niettemin is het raadzaam naast de zorg via de Seguridad Social ook altijd een particuliere zorgverzekering af te sluiten.

Hypotienda

Voor meer informatie over uw verzekeringen in Spanje kunt u contact opnemen met HypotiendaHypotienda is een gedreven, klantgerichte onderneming met ruim 10 jaar ervaring in de financiële dienstverlening op het gebied van verzekeringen in Spanje. Het kantoor van Hypotienda is gevestigd in Marbella (Málaga). De diensten van Hypotienda worden geboden in heel Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk