Wat waren deze week de belangrijkste ontwikkelingen in beleggersland?

door admin
Wat waren deze week de belangrijkste ontwikkelingen in beleggersland?

De beurs begon volgens hen vorige week goed. Markten gingen op maandag aardig omhoog. De Nikei, de belangrijkste aandelenindex van de Tokyo Stock Exchange, had de hoogste stand sinds 1991. Het verschil is echter groot tussen verschillende sectoren.

De Ibex had maandag een goede dag. Pfizer haalde wereldwijd het nieuws. Zelfs het Jeugdjournaal. Pfizer ging met 8,5 procent omhoog, eenzelfde stijging als hele Ibex liet zien. Woensdag kwam China met een wet die ze willen doorvoeren op de anti-trusttechsector. De aparte techsector ging 5,5 procent omlaag. Moderna, andere coronavaccin-ontwikkelaar steeg ook de afgelopen dagen met 8 procent. 

Iberdrola gaat volgens de heren BeursRedacteurs dit jaar waarschijnlijk een heel goed jaar hebben met heel veel winst. Kaspar meldt dat de fietsverkopen wereldwijd door het dak gaan. Het gaat zo goed dat de gemiddelde wachttijd voor een nieuwe fiets in meerdere landen ruim zes maanden is. Overal worden ook extra fietspaden aangelegd. 

Norwegian Airlines

Norwegian Airlines zit aan de andere kant van het spectrum, krijgt geen steun meer van de regering, dus zien we dat de koers is gezakt van begin dit jaar ruim 4 euro naar 4 cent. Tragisch, merkt Martin op, zeker voor de mensen die er werken. Reorganisaties zullen het personeelsbestand begin volgend jaar reduceren van 10.000 tot 600.Alle hens aan dek dus bij Norwegian Airlines.

Walt Disney

Walt Disney lijdt voor het eerst in jaren tijd verlies (2,8 miljard) als gevolg van de sluiting van de grote themaparken die het bedrijf heeft verspreid over de hele wereld. Daarnaast heeft het bedrijf last van de uitgestelde blockbusters die zorgen voor een flinke inkomstendaling ten opzichte van vorig jaar. 

Spaanse bedrijven Abengoa en Iberia

Martin viel op Abengoa, groot Spaans infrastructuurbedrijf voor vierde keer verruiming heeft aangevraagd om een soort reddingsplan te ontvangen van private investeerders. Iberia gaat vol inzetten op de kerst door 700 vluchten per dag heen en weer in te zetten op 75 Spaanse steden (dat is nog steeds 40 procent minder dan vorig jaar). Zo willen ze nog iets van het jaar te maken. Ryanair boekte 410 miljoen verlies in het derde kwartaal met name doordat ze te dure brandstof ingekocht.

Wil je weten wat Kaspar en Martin nog meer bespreken? Bekijk dan de video op deze pagina of klik hier om je te abonneren op het Youtoubekanaal van BinckBank Spanje & Portugal, onderdeel van Saxo Bank. Zo blijf je wekelijks op de hoogte van het laatste internationale beursnieuws. Meer weten? Kijk dan op de website van Binckbank Spanje & Portugal

Dit vind je misschien ook leuk