Facturen in Spanje, een precisiewerkje

door admin
Facturen in Spanje, een precisiewerkje

Het gebeurt nog te vaak dat mensen facturen ontvangen die niet voldoen aan de huidige Spaanse wetgeving. Dat is belangrijk omdat onvolledige facturen problemen kunnen opleveren als je bepaalde kosten wilt aftrekken van de belasting.

Alle facturen dienen de volgende gegevens te bevatten, ongeacht de informatie die wordt verzocht door een specifieke klant en ogeacht waartoe de persoon of het bedrijf verplicht is door het ‘bijzonder regime’ waaraan het eventueel onderworpen is.

Wat moet op een factuur in Spanje staan?

1) Noem het woord ‘factuur’. Verwar dit niet met de termen ‘afleveringsbewijs’, ‘nota’ of iedere ander document dat niet als officiële factuur wordt beschouwd.

2) Alle facturen in Spanje moeten genummerd zijn. Het nummer op de factuur dient een serie op te volgen.

3) Op elke factuur moet de datum van afgifte – de factuurdatum – vermeld staan.

4) De datum van de levering of uitvoering van de dienst, alleen als deze anders is dan de factuurdatum.

5) Het BTW-nummer (fiscaal identificatie nummer, in Spanje CIF, NIF of NIE), naam en voornaam van de persoon of de volledige, bij de belastingdienst bekende naam van het bedrijf. Het BTW-nummer van de ontvanger van de diensten of goederen moet ook vermeld worden in de volgende gevallen: A. Bij een niet-belastbare intracommunautaire transactie. B. Indien de ontvanger van de transactie een belastingplichtige is. C.Als het gaat om transacties beschouwd als uitgevoerd in het gebied waar de belasting van toepassing is, en de werkgever of zelfstandige die de factuur afgeeft ook in dat gebied is gevestigd.

6) In de factuur moet een beschrijving staan van de verkochte producten of verleende diensten.

7) De gegevens die nodig zijn om de belastbare basis te bepalen en het bedrag ervan. Inclusief de prijs per eenheid exclusief de op de transactie van toepassing zijnde belasting én alle kortingen die zijn gegeven op de prijs.

8) De soort belasting(en) die van toepassing is/zijn.

9) Een afwijkende belastingvoet moe afzonderlijk vermeld worden.

10) Is er sprake van een vrijstelling van bepaalde belastingen, dan dient er op de factuur een vermelding komen te staan van de betreffende bepalingen of wet waarin dat geregeld is.

11) Het adres zowel van de persoon die verplicht is de factuur af te geven als de ontvanger van de goederen of diensten.

Lees hier meer over dit onderwerp of neem contact op met de belastingadviseurs en accountants van Arcos & Lamers Asociados.

Dit vind je misschien ook leuk