Hebzucht en Angst

door admin
Hebzucht en Angst

Onzekerheid is inderdaad een belangrijk element van het beleggen. Of het nu na de beursstijging van de afgelopen periode is, of op een ander moment – zekerheden over het verloop van de beurs zijn er niet. Maar u kunt wel degelijk zelf zekerheden inbouwen. De komende periode zal u lezen hoe.

Om actief te zijn op de beurs moet je allereerst de spelregels kennen. En voor de meesten onder ons is oefening ook geen overbodige luxe. De komende periode zullen we u de ervaringen uit ons dagelijkse contact met klanten met u delen. U wordt daar een betere belegger van. En heeft u zelf nog nooit belegd, dan kunt u op voorhand zich voorbereiden op situaties die zich op de beurs kunnen voordoen.

Emoties

Iedere particuliere belegger heeft te kampen met emoties, met name hebzucht en angst. Eind juni / begin juli 2015 daalde de AEX met bijna 10% en heerste er bij een aantal beleggers angst. Een belegger die niet op angst is voorbereid is, zal vaak afwijken van zijn oorspronkelijke plan (lees verkopen). En verkopen op het laagste punt door angst draagt niet bij aan uw rendement!

De andere emotie is hebzucht. In groene beursdagen waar euforie op de beurs overheerst, kan de hebzucht de overhand krijgen. Beleggers kopen massaal aandelen, en dat moment kan juist het hoogste punt blijken te zijn

Strategie en discipline

De komende tijd zullen wij u hulpmiddelen aanreiken waardoor u succesvol kunt beleggen op de beurs. Onder andere door het uitstippelen van uw strategie via het maken van een eigen plan. Strategie en discipline is de basis van professioneel beleggen, als particulier kan dit u helpen om de emoties niet de voorhand te laten krijgen. Mocht u naar aanleiding van onze artikelen vragen hebben, dan kan u ons iedere beursdag telefonisch, per e-mail en via Skype bereiken. Vanuit ons Alex Beleggerscentrum begeleiden wij zowel startende als ervaren beleggers.

Kaspar Huijsman, directeur van Alex Spanje & Portugal, schrijft regelmatig artikelen over beleggen. Hij behandelt elke keer een ander thema, heeft u naar aanleiding van deze artikelen nog vragen of u wilt zelf een onderwerp aandragen dan kunt u contact met hem opnemen via mail: kaspar.huijsman@alexspanje.com of telefonisch: +34 952 924 011.

De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging, die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel.

Dit vind je misschien ook leuk