Ondernemen op de beurs in zeven stappen: Stap 3

door admin
Ondernemen op de beurs in zeven stappen: Stap 3

In stap 1 bepaalde u uw rendementsdoelstelling. Vervolgens kwam in stap 2 de gewenste route naar die doelstelling aan de orde. In stap 3 gaat u uw beleggingsinstrumenten bepalen. Ondanks dat de economische situatie een grote invloed heeft op de beurs bepalen uw strategie en uw discipline uiteindelijk uw beleggingsresultaten. We bepalen nu welke beleggingsinstrumenten u gaat hanteren.

De ‘echte’ start van beleggen

Voor de meeste beleggers wordt het kiezen van de instrumenten en de bijbehorende aandelen gezien als het echte begin van het beleggen. De volgorde van het zevenstappenplan is echter niet willekeurig. Zonder tot in detail nagedacht te hebben over uw rendementsdoelstelling en de weg hiernaar toe, kan het kopen van een aandeel, tracker, optie of obligatie mogelijk tot ongewenste verrassingen leiden. Dit kan zelfs als u denkt ‘op safe te spelen’ met een tracker op de AEX of een aandeel Koninklijke Olie. De koersontwikkelingen kunnen namelijk sterk van uw doelstellingen afwijken.

Beleggingsinstrumenten

Op de website van Alex Spanje schreef Kaspar Huijsman al uitgebreid over de verschillende beleggingsinstrumenten. Lees de informatie over aandelen, opties, sprinters, obligaties etcetera hier na. Hoe meer u namelijk van alle beleggingsmogelijkheden af weet, hoe beter u tot een voor u goed passende selectie kunt komen.

Past mogelijk verlies in uw route?

Kiest u bijvoorbeeld met een sprinter versneld met een koersontwikkeling mee te lopen, dan kunt u zomaar met een beperkte investering tot uw gewenste jaarrendement komen. Uw risico voor een verlies wordt hiermee vanzelfsprekend echter ook groter. Past een dergelijk verlies nog in uw route naar uw rendement? Of komt u met deze positie in een uitzichtloze situatie? Wanneer u in stap 2 koos voor een geleidelijke vermogensgroei, dan is een sprinter voor u niet de beste keuze.

Voor- en nadelen verschillende instrumenten

Verkoopt (schrijft) u een putoptie, dan kan dat een levering met korting van de door u gewenste aandelen betekenen. U krijgt de premie voor het aangaan van deze verplichting en u kunt een aankoopprijs bepalen die onder de dan geldende koers ligt. Met deze constructie heeft u echter wel een groot risico: namelijk de afname van een aandeel tegen een vaste prijs, terwijl het aandeel een waarde van 0 euro kan krijgen.

Scheme beleggingsinstrumenten

Het opzetten van constructies met een groot winstpotentieel krijgt van startende beleggers vaak de meeste aandacht. Maar een meer bescheiden rendementsdoelstelling met een verantwoord risico kan u helpen om tegenwind op de beurs te doorstaan en uw gewenste rendement uiteindelijk te halen! Welke beleggingsinstrumenten kiest u? Geef in een eenvoudig schema aan welke instrumenten u wilt gebruiken en welke niet. Zet in de linkerkolom de volgende instrumenten:

  • obligaties
  • aandelen
  • kopen call-opties
  • schrijven call-opties
  • schrijven put-opties
  • sprinters
  • trackers

Zet er twee kolommen achter. Een voor ‘ja’ en een voor ‘nee’. Kruis vervolgens aan wat van toepassing is.

Stap 4

Bij stap vier komt aan de orde hoe u tot een selectie van aandelen kunt komen. Lees voor die tijd de columns over de verschillende beleggingsinstrumenten nog eens door en vul bovenstaande tabel in.

Alex Spanje

Heeft u behoefte aan begeleiding bij het opstellen en vastleggen van stap 1? Dan kunt u contact opnemen met Alex Spanje. Vanuit het Alex Beleggerscentrum staan Kaspar Huijsman en zijn team elke beursdag in contact met zowel startende als ervaren beleggers. Klik hier wanneer u op de hoogte wilt blijven van voor u interessante seminars bij u in de buurt. Kaspar Huijsman is directeur van Alex Spanje & Portugal. Vanuit zijn expertise schrijft hij regelmatig artikelen over beleggen met elke keer een ander thema. Heeft u naar aanleiding van deze artikelen vragen of u wilt zelf een onderwerp aandragen, neem dan contact met hem op via: kaspar.huijsman@alexspanje.com of telefonisch: +34 952 924 011.

Dit vind je misschien ook leuk