7 redenen waarom in Spanje wonen zo goed voelt

door admin
7 redenen waarom in Spanje wonen zo goed voelt

Als je in Spanje bent, weet je dat je de zon vaker ziet. En dat is gelijk een niet al te subtiele hint naar een van de belangrijkste redenen waarom het leven in Spanje zo’n hoge ‘feel-good-factor’ heeft. 

Het weer

Ook in Spanje kan het regenen, hard waaien en sneeuwen in de wintermaanden (bedankt Storm Filomena) maar gelukkig schijnt de zon nog vaker, ook in de wintermaanden. Door ons een gezonde dosis vitamine D te geven en over het algemeen de stemming te verbeteren, viedt het weer in Spanje een belangrijke reden waarom mensen naar dit prachtige land verhuizen. Winterdepressies komen in Spanje veel minder vaak voor en niet voor niets vrolijkt de warmte van de zon op je gezicht je op een geweldige manier op. 

Het dieet

Onderzoek toont aan dat een dieet dat rijk is aan omega 3 – je vindt het in vette vis – je gelukkiger maakt. Tel daarbij de bekende gezondheidsvoordelen op van olijfolie en alle groenten en fruit die hier in overvloed groeien – en belangrijke ingrediënten vormen voor het mediterrane dieet – en je hebt een perfect recept voor geluk. In Spanje is eten een belangrijk onderdeel van de cultuur en zelfs in de kleinste dorpjes vind je een keur aan eetgelegenheden. Steek je tenen in het zand terwijl je bij een chiringuito heerlijke op een houtsvuur gegrilde sardientjes eet. Of dineer extravagant in de vele Michelin-sterrenrestaurants in het land. En dan zijn er tapas – die kleine hapjes die je wegspoelt met lokale wijn of sherry. Ongeacht het budget, Spanjaarden eten als koningen.

De mentaliteit, sleutel tot geluk?

Het verschilt voor velen, maar de Spanjaarden lijken het ei van Columbus in dit opzicht gevonden te hebben. Ze zijn over het algemeen dankbaar voor de kleine dingen in het leven. Ze genieten van de simpele geneugten zoals wandelen met familie langs de promenade of vermaken zich door koffie of een biertje op een terras te drinken met vrienden. ‘Pluk de dag’, lijkt het motto van Spanjaarden te zijn.

Familie

Zoals in veel mediterrane landen, wordt ook in Spanje het gezin vooral gekoesterd. Maaltijden en feesten waaraan alle generaties deelnemen, zijn gemeengoed. Grootouders worden zelden in bejaardentehuizen gedeponeerd en kinderen worden bijna overal verwelkomd. Op lange zomeravonden zul je kinderen zien spelen terwijl ouders en grootouders langdurig natafelen. De vraag naar babysitters is dan ook niet erg groot.

Cultuur

Spanje is een van de rijkste landen ter wereld wat culturele erfgoederen betreft. Van de kunst van Velazquez en Picasso tot de architectuur in Gaudi’s Barcelona tot het moderne Guggenheim Museum in Bilbao, er is zoveel te bewonderen. “Alles wat je je kunt voorstellen is echt”, zei Pablo Picasso en kijkend naar zijn werk en Gaudi’s meesterwerken lijkt hij groot gelijk te hebben. Dan is er ook het levende culturele erfgoed – de flamenco, festivals en feria’s ofwel… 

Fiesta!

Als je wilt leren feesten, kom dan naar Spanje. Van dorp tot stad en landelijk, bijna elke maand zijn er vieringen. Hoewel het coronavirus vele van hen, al dan niet tijdelijk, de nek heeft omgedraaid, zijn er nog steeds veel feesten om naar uit te kijken:

• Semana Santa – processies van de heilige week voor Pasen

• Het carnaval van Tenerife – qua grootte de tweede na Rio de Janeiro

• Romerias – lokale bedevaarten met traditionele kostuums, paarden, missen en feesten tot diep in de nacht

• Sevilla’s feria de Abril – een week lang typisch Sevillaans feest met flamencomuziek, prachtige klederdracht en vol van traditie.

Leef langer

Het is waarschijnlijk het cumulatieve effect van het bovenstaande: Spanjaarden hebben de hoogste levensverwachting van Europa. Hun levensvreugde, gezonde voeding en liefde voor het gezin helpt hen zich goed te voelen en langer te leven.

Dit vind je misschien ook leuk