Aanbod huurwoningen in grote Spaanse steden verveelvoudigd

door admin
Aanbod huurwoningen in grote Spaanse steden verveelvoudigd

Waar de huren in de belangrijkste steden van het land de afgelopen jaren onafgebroken bleven stijgen, blijkt nu uit de gegevens van vastgoedplatform Idealista dat de huren daar in de maand augustus zijn gedaald, zoals in Madrid (-1,3%), Barcelona (-1,5%), Valencia (-2%) of Sevilla (-2,8%). Dit ondanks dat de gemiddelde prijs voor een huurwoning in het hele land met 0,8% is gestegen. 

Voor Spanje als geheel wordt geschat dat inwoners zo’n 40 procent van hun inkomsten besteden aan de huur. Sinds 2018 is dit percentage met 6 procentpunten gestegen. Voor jongeren tot 29 jaar beslaat de huur ruim 90 procent van hun salaris. 

De belangrijkste factor voor de huurdaling is dat het aanbod van huurwoningen enorm is gegroeid doordat mensen hun woning niet meer voor korte termijnen aan vakantiegangers verhuren nu die markt door alle reisbeperkingen is ingestort, maar huurders zoeken voor lange termijn. Dat heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld in Madrid het aanbod aan huurwoningen met 76 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar geleden en voor Barcelona geldt een toename van 67 procent.

Normaal gesproken volgt in een vrije markt op een sterke toename van het aanbod bij min of meer gelijkblijvende vraag een grote daling van de prijs. Maar volgens Idealista is dat nu (nog) niet het geval in Spanje. ‘Er zijn twee factoren die op enige manier een daling van de prijs afremmen. Dat komt enerzijds door het feit dat de vraag naar huurwoningen groter is dan ooit doordat gezinnen om economische motieven van huis moeten veranderen of tijdens de lockdown hebben gemerkt dat zij liever anders willen wonen met meer ruimte, een tuin of beter uitzicht. 

Anderzijds zijn wetswijzigingen er de oorzaak van dat huiseigenaren hun minimale huurtermijnen moeten opschroeven naar 5 jaar voor particulieren en 7 jaar voor bedrijven. Dit leidt ertoe dat verhuurders op dit moment hun prijzen niet willen verlagen om daar vervolgens op een zeer onzeker moment in de economie voor langere tijd aan vast te zitten. Ze hopen het met de huidige prijzen nog een tijdje uit te kunnen zingen.

Met de lockdown deed ook in Spanje het thuiswerken zijn intrede en dat zorgt ervoor dat mensen gemotiveerder zijn om van woning te veranderen omdat ze niet meer perse dichtbij hun werk hoeven te wonen. Dat staat ze toe een woning te zoeken in een veel groter gebied waardoor ze veel meer keuze hebben of de voorkeur te geven aan een ruimere woning, bijvoorbeeld in een dorp in de buurt in plaats van midden in een stad. 

Een andere factor is dat met de moeilijke economische situatie die nu of de komende maanden is ontstaan veel mensen niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek. Voor die groep is een huis huren het enige alternatief.

Dit vind je misschien ook leuk