Aandeelhouders Spaanse bouwgigant stemmen vóór verhuizing naar Nederland

door admin
Aandeelhouders Spaanse bouwgigant stemmen vóór verhuizing naar Nederland

Begin maart maakte het miljardenbedrijf uit Spanje bekend het hoofdkantoor van Madrid naar Amsterdam te willen verplaatsen. Dit vanwege het feit dat het bedrijf meer groeipotentie wil hebben op de internationale markt en wil profiteren van de financiële stabiliteit die vanuit Nederland geboden kan worden. Deze keuze leidde tot grote woede vanuit de Spaanse regering.

Dreigement Spaanse regering vlak voor aandeelhoudersvergadering

De regering vond het ronduit onbeschoft van de directeur omdat het bedrijf jarenlang profiteerde van overheidsinvesteringen in eigen land en nu hetzelfde wil doen middels ‘een belastingparadijs zoals Nederland’. Enkele ministers richtten zich tot de aandeelhouders en dreigden het bedrijf met een belastingaanslag van miljoenen euro’s als de Spaanse fiscus vast zou stellen dat de reden om het hoofdkantoor te verplaatsen naar Nederland het verkrijgen van belastingvoordelen is.

Zoveel aandeelhouders stemden vóór verhuizing van Spanje naar Nederland

Dit dreigement kwam enkele dagen voor de aandeelhoudersvergadering waarin er gestemd werd over de keuze om het hoofdkantoor naar Nederland te verplaatsen. Toch steunde 93,3 procent van de aandeelhouders de beslissing van Ferrovial. Dit samen met de voor-stemmen van de directeur zelf, die ruim 20 procentin bezit heeft, en van zijn zus, die ook ruim 8 procent van de aandelen bezit, is er sprake van een overgrote meerderheid van aandeelhouders die achter de verhuizing naar Nederland staan.

De bemoeienis van de regering heeft wat dat betreft niet geholpen en heeft er wellicht zelfs voor gezorgd dat aandeelhouders juist vóór hebben gestemd. De Spaanse moedermaatschappij fuseert in dit geval officieel met de Nederlandse dochteronderneming FISE Ferrovial waardoor het bedrijf niet langer Spaans zal zijn.

Verhuizing Ferrovial naar Nederland nu definitief?

Deze meerderheidssteun betekent echter nog niet dat de verhuizing nu definitief doorgaat. De aandeelhouders die tegen hebben gestemd mogen binnen een maand na de stemming (van 13 april) het scheidingsrecht uitoefenen. Dat wil zeggen dat ze hun aandelen aan de onderneming mogen verkopen. Wanneer 2,56 procent van de aandeelhouders hier gebruik van maakt dan zal de transactie niet doorgaan. De reden hiervan is dat Ferrovial in dat geval de vergoeding van de vastgestelde transactielimiet van 500 miljoen euro zal overschrijden.

Wat gebeurt er als Ferrovial wel naar Nederland verhuist?

Wanneer de verplaatsing van het hoofdkantoor wel doorgaat dan betekent een verhuizing van Madrid naar Amsterdam niet dat alle werknemers mee zullen gaan. Slechts enkele tientallen van de ruim 5.200 mensen in Spanje hebben onlangs aangegeven op vrijwillige basis mee te willen verhuizen naar Amsterdam.

Dit vind je misschien ook leuk