Catalonië bouwt vijf satellietziekenhuizen voor opvang coronapatiënten

door admin
Catalonië bouwt vijf satellietziekenhuizen voor opvang coronapatiënten

Hiervoor heeft de Generalitat middels een spoedprocedure een budget van 50 miljoen euro beschikbaar gesteld, zo schreef de Spaanse nieuwssite La Sexta gisteren. De gebouwen worden gebouwd naast de bestaande ziekenhuizen Parc Sanitari Pere Virgili (Barcelona), Arnau de Vilanova (Lleida), Hospital de Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat), Hospital Trias i Pujol (Badalona) en Hospital Moisès Broggi (Sant Joan Despí). De vijf gebouwen hebben een oppervlakte van zo’n 4.000 vierkante meter en beschikken elk over vier verdiepingen en een maximale capaciteit van zo’n honderd bedden.

Innovatieve ziekenhuizen in 2021 gereed

Het ontwerp van de extra gebouwen staat bekend onder de naam ‘I-COMPACT COVID’ en werd ontworpen door de Catalaanse Gezondheidsdienst en architectenbureau PMMT. De bouw is zeer innovatief aangezien de gebouwen binnen 18 tot 20 weken gebouwd gaan worden en naar verwachting in 2021 operationeel zullen zijn. Niet alleen kunnen deze satelietziekenhuizen snel opgezet worden, het is ook mogelijk om ze binnen 24 uur om te bouwen tot IC-afdeling of voor andere zorgdoeleinden.

Flexibele inzet gebouwen tijdens epidemieën

Wanneer de druk op de zorg ten gevolge van Covid-19 afneemt of als het virus de wereld uit is dan kunnen de gebouwen eenvoudig worden gebruikt voor andere doeleinden op zorggebied. Enkele voorbeelden die de Catalaanse gezondheidsdienst noemt zijn laboratoria, onderzoekscentra of voor dagopnames. Vooralsnog worden de gebouwen ingericht om Covid-19-patiënten op te vangen en daarom zal elk IC-bed een eigen aansluiting hebben voor zuurstof. In de ziekenhuizen hoeft geen rekening te worden gehouden met röntgenapparatuur, operatiekamers of laboratoria voor PCR-tests. Deze zijn allemaal reeds aanwezig in de bijbehorende ziekenhuizen. Dit maakt het mogelijk dat de ziekenhuizen zo snel gebouwd kunnen worden.

Data Covid-19 in Catalonië

Vandaag schreef de Spaanse krant La Vanguardia dat er in de afgelopen 24 uur opnieuw 1.128 nieuwe besmettingen zijn geconstateerd. De afgelopen dagen zijn er in Catalonië steeds rond de 1.500 nieuwe besmettingen per dag geconstateerd. Het totaal aantal besmettingen loopt inmiddels op tot ruim 131.000 sinds medio maart.

Dit vind je misschien ook leuk