Madrid en Stockholm Europese uitzonderingen met soepele maatregelen

door admin
Madrid en Stockholm Europese uitzonderingen met soepele maatregelen

Nog steeds zijn in Madrid 625 mensen per 100 duizend inwoners besmet met het coronavirus. Naast Madrid is het Zweedse Stockholm de enige Europese hoofdstad waar de burgers weinig tot geen beperking van de bewegingsvrijheid krijgen opgelegd; hier ligt het coronabestrijdingsplan geheel in handen van de individuele verantwoordelijkheid van de inwoners. 

Regiopresident Isabel Díaz Ayuso liet zich eind januari bij een partijcampagne voor de PP in Barcelona nog duidelijk uit over haar visie op het coronabeleid: “Het is misdadig dat jullie in Catalonië, met het klimaat dat jullie hebben, alles gesloten houden”. Met een incidentie die aanzienlijk hoger is dan in Catalonië (op dat moment 993 in Madrid versus 564 in Catalonië per 100 duizend inwoners) heeft het Madrileense regiobestuur altijd geopteerd voor aanzienlijk minder strenge maatregelen en zijn de bars bijvoorbeeld nooit helemaal gesloten. Díaz Ayuso is voornemens om vanaf deze week de avondklok uit te stellen tot 23:00 en ook de openingstijden van de horeca weer te verruimen. Afgelopen week werd de maximale groepsgrootte op de terrassen van de bars en restaurants al van vier naar zes personen gebracht. 

Niet geleid door coronacijfers maar door eigen visie

Met het epidemiologisch verloop heeft de versoepeling in Madrid niet veel van doen, van politieke recalcitrantie des te meer. Afgezien van een incidentie die ver boven de drempel naar ‘extreem risico’ ligt (dat is 250), is de druk op de ziekenhuizen in de regio zorgelijk want meer dan de helft van de ic-bedden wordt hier bezet door covid-patiënten. Het percentage positieve testresultaten, dat onder de 5 procent moet zijn om van controle over de verspreiding van het virus te kunnen spreken, ligt in Madrid rond de 20 procent. 

Horeca en niet-essentiële winkels dicht in vrijwel alle Europese hoofdsteden 

In de meeste Europese hoofdsteden wordt een veel behoudender beleid gevoerd. In Lissabon, met een recordincidentie van 2.123 besmettingen per 100 duizend inwoners, zijn alle horeca, commercie en cultuurinstellingen gesloten. Maar ook de Europese hoofdsteden waar het epidemiologisch verloop gunstiger is dan in Madrid, worden strengere maatregelen gehanteerd. In Berlijn (met een incidentie van 120), Londen (382), Athene (111), Parijs (237), Amsterdam (124) en Brussel (250) is alle horeca gesloten. In Rome (251) gaat de horeca om 18:00 uur dicht. En terwijl in Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn en Athene alle musea, bioscopen en theaters dicht blijven, zijn deze in Madrid tot 22:00 uur geopend. Ook houdt Madrid alle niet-essentiële winkels in tegenstelling tot andere Europese hoofdsteden tot 21:00 uur geopend. 

De enige andere Europese hoofdstad die een soepel coronabeleid hanteert is Stockholm (met een incidentie van 388). Inwoners hebben hier al vanaf de aanvang van de pandemie vrijwel al hun vrijheden behouden. Toen de besmettingscijfers echter te hoog opliepen, werden begin januari strengere maatregelen doorgevoerd die nog steeds een stuk soepeler zijn dan in de rest van Europa. Alle winkels en horeca bijvoorbeeld zijn gewoon geopend. Alleen de grote theaters en bioscopen is verzocht om vrijwillig de deuren te sluiten. 

Vrijheden zullen opnieuw tot sluiting leiden

Deskundigen in Spanje waarschuwen echter voor de gevolgen van deze vrijheden in een fase waarin de covid-19-incidentie nog veel te hoog is. Volgens de Spaanse Epidemioloog Salvador Peiró is het een misvatting dat de economie gered kan worden met versoepeling van de maatregelen, omdat dit onvermijdelijk leidt tot hogere besmettingscijfers, zeker met de opkomende nieuwe virusvarianten die we een stap vóór moeten blijven. Als we dat niet doen, zijn de gevolgen groot en zullen horeca en winkels alsnog hun deuren moeten sluiten. 

Dit vind je misschien ook leuk