Voormalige koning Spanje verder in het nauw door verdachte bankrekening Andorra

door admin
Voormalige koning Spanje verder in het nauw door verdachte bankrekening Andorra

De Spaanse emeritus koning maakte gebruik van een Panamese handelsvennootschap onder leiding van stromannen, Stream SA, om een deposito bij de Andbank in Andorra te verbergen. Het deposito stond gedurende meer dan tien jaar open bij de bank Andbank en had als nummer AD79 0001 0000 4029 2980 0100, bevestigt de Spaanse krant El Confidencial. Naar verluidt controleerde de koning het bedrijf via Stream SA. De vennootschap is op 4 mei jl. officieel ontbonden. 

Handelsvennootschap in Liechtenstein

De bevinding trekt zijn twee eerdere fiscale regularisaties in twijfel en brengt hem dichter bij de beklaagdenbank. Het is de eerste keer dat Andorra opduikt in het onderzoek van de procureur van het kanton Genève Yves Bertossa naar het ondoorzichtige patrimonium van Juan Carlos I. Tot nu toe was het grootste deel van zijn onderzoeken, die in september 2018 van start gingen, gericht op geldbewegingen binnen Zwitserland, tot een overschrijving van de Zagatka Foundation naar het prinsdom Andorra leidde. Zagatka Foundation is de Liechtensteinse handelsvennootschap die het voormalige staatshoofd gebruikte om vermeende onregelmatige commissies te innen en privévluchten te betalen.

Stromannen

De belangrijkste transactie vond plaats op 19 mei 2008. Op die dag registreerde Zagatka’s depotnummer 0251-798208-92 bij Credit Suisse een uitgaande opname van ruim 150.000 euro. Het geld werd in theorie naar Stream SA gestuurd, een Panamese onderneming die in 2004 was opgericht door het Centraal-Amerikaanse advocatenkantoor Alemán, Cordero, Galindo & Lee, gespecialiseerd in het opzetten van ‘offshore’-netwerken. 

De onderneming vanaf het begin uitsluitend geleid door vaste stromannen van die firma die allen meldden dat hun woonplaats het adres van het kantoor was. Uit documenten blijkt nu dat Zagatka’s geld in werkelijkheid niet naar Panama ging, maar naar een rekening in Andorra. 

In de instructie voor de betaling, waartoe El Confidencial toegang heeft gehad, heeft Fasana gespecificeerd dat het geld moest worden gestort op een rekening die de Panamese vennootschap in Andorra had.

Ondanks het feit dat het deposito in Andorra bij een andere bank en op een ander grondgebied werd geplaatst, zijn de onderzoekers van mening dat het deel uitmaakt van het complexe netwerk dat de vorst jarenlang zou hebben gebruikt om buiten de Spaanse grenzen een enorme hoeveelheid geld te vergaren. Stream SA was slechts een dekmantel om de relatie met de rekening in Andorra te verbergen en een firewall op te trekken. Waarom het bedrag van 150.000 euro is overgemaakt, is onbekend, wel werd decennialang door Spaanse belastingbetalers gebruikt om grote sommen geld te verplaatsen die vervolgens beetje bij beetje in contanten werden opgenomen om ze vervolgens over de weg naar Spanje te vervoeren en zonder een spoor achter te laten op nationale bodem uit te geven. 

Meldingsplicht

Bronnen melden dat het opheffen van betreffende rekening van Juan Carlos I in 2016, samenviel met de zogeheten Common Reporting Standard (CRS, voor de afkorting in het Engels), een internationale overeenkomst die door de OESO wordt gepromoot en door Andorra is ondertekend. 

De autoriteiten van het vorstendom waren vanaf dat moment verplicht bankgegevens van alle buitenlanders met actieve producten binnen het grondgebied delen met derde landen. Het verdrag had alleen gevolgen voor cliënten die vanaf 1 januari 2017 in het vorstendom actief bleven, zodat duizenden niet-Andorrezen besloten hun rekeningen vóór die datum te sluiten. Daarmee wilden ze voorkomen dat hun financiële gegevens naar de belastingautoriteiten van hun respectieve landen van herkomst zouden worden gezonden.

Ook Alemán, Cordero, Galindo & Lee hebben in 2016 een begin gemaakt met de ontbinding van Stream SA. De eerste stap werd gezet op 27 december van dat jaar, slechts vier dagen voordat de CRS in Andorra van kracht werd. 

Nietig verklaard

Tenslotte werd het bedrijf op 4 mei 2021 nietig verklaard wegens de voortdurende niet-betaling van de officiële vergoedingen voor commercieel onderhoud, een van de meest voorkomende praktijken in Panama om ‘offshore’ voertuigen uit de vaart te nemen. Het parket van de Hoge Raad voert momenteel drie verschillende onderzoeken uit naar het verborgen kapitaal van het voormalige staatshoofd, die in een poging om eventuele strafrechtelijke aansprakelijkheid te ontlopen,  twee fiscale regularisaties heeft voorgesteld waarvoor hij vrijwillig meer dan vijf miljoen euro heeft betaald. Dit bedrag heeft echter alleen betrekking op het geld dat hij heeft ontvangen van de Mexicaanse zakenman Allen Sanginés-Krause en de privévluchten die hij met Zagatka-gelden heeft betaald. Er zijn geen gegevens bekend waaruit blijkt dat de vorst informatie over Andorra aan de belastingdienst heeft meegedeeld, ondanks het feit dat de boekjaren 2015 en 2016, waarin het depot nog actief was, nog niet zijn afgesloten. 

Consequentie

Het opduiken van de Andbankrekening zou de regularisaties ongeldig maken en reden zijn voor het Openbaar Ministerie om een klacht in te dienen tegen de emeritus koning wegens verschillende misdrijven tegen de schatkist. Op dit moment, is het agentschap dat afhangt van minister María Jesús Montero van Financiën, de verklaringen al aan het herzien. Bovendien zou het gebruik van een door fictieve beheerders beheerde handelsregeling om vermeende onwettige commissies te verdoezelen, ook de vermeende strafbare feiten van omkoping en witwassen van geld kunnen inhouden.

Dit vind je misschien ook leuk