Spanje in 23 jaar tijd niet zó oud geworden

door admin
Spanje in 23 jaar tijd niet zó oud geworden

Volgens de laatste gegevens en voorspellingen van het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) kent Spanje eind 2022 een vergrijzing van zo’n 133,5 procent. Dat wil zeggen dat er ruim 133 mensen ouder zijn dan 64 jaar voor elke 100 mensen die jonger zijn dan 16. Dit percentage vertegenwoordigt de hoogste groei sinds 1999. Vorig jaar bedroeg de vergrijzing 129,1 procent. De conclusie van het INE: “Spanje is in 23 jaar tijd niet zó oud geworden.”

Sinds 2000 vergrijst Spanje in rap tempo

Uit grafieken van het INE is te lezen dat nog voor het nieuwe millennium de bevolking onder de 16 groter was dan de bevolking boven de 64 jaar. Sinds 2000 vergrijst Spanje in rap tempo met jaarlijks percentages die niet onder de 100 procent komen.

Twee oorzaken aanzienlijke vergrijzing in Spanje

De almaar toenemende vergrijzing is volgens het artikel in Eleconomista.es het gevolg van twee factoren: Het geboortecijfer in Spanje bevindt zich momenteel op een dieptepunt en de levensverwachting blijft maar stijgen. In 2021 werden er 338.532 kinderen geboren, maar liefst 39 procent minder dan 10 jaar geleden. Gemiddeld kregen Spaanse vrouwen vorig jaar 1,19 kinderen, ook een historisch laag cijfer.

Uit- en afstel kinderwens onder Spanjaarden

De daling van het geboortecijfer wordt de afgelopen jaren versterkt door crises zoals de coronapandemie, oorlogen in buurlanden en de onzekere economische situatie waarin we ons momenteel bevinden. Veel mensen stellen het krijgen van kinderen uit of zien zelfs van het ouderschap af. De levensverwachting bedraagt momenteel gemiddeld 83 jaar, aanzienlijk hoger dan in de jaren negentig.

Vergrijzing probleem voor gezonde ratio werkenden-pensionado’s

Deze zogenaamde ‘demografische crisis’ heeft grote gevolgen voor de verhouding tussen de actieve arbeidsbevolking die sociale zekerheidspremie betaalt en het aantal gepensioneerden. Volgens deskundigen zou de ideale verhouding 2,6 werkenden tegenover 1 pensioengerechtigde moeten zijn om het huidige tekort te laten verdwijnen.

Eind 2021 bedroeg deze verhouding 2,2 werkenden tegenover 1 pensioengerechtigde. Met de huidige ratio is volgens de directeur van de Adecco Foundation de houdbaarheid van het pensioenstelsel niet gegarandeerd en vraagt deze om dringend ingrijpen van de overheid en het bedrijfsleven.

Dit vind je misschien ook leuk