De gemeente Alicante zet plannen om te bouwen in risicozones die gevoelig zijn voor overstromingen niet stop. Twee wijken in Alicante staan onder druk omdat zij volgens het Plan voor Preventie van Overstromingsrisico’s van de Valenciaanse Gemeenschap (Patricova) als zodanig geclassificeerd zijn. Na de DANA-ramp in Valencia wakkert deze wetenschap de bezorgdheid van bewoners en milieuactivisten aan.
Het gaat om sector 2 in PAU 5 en de wijk Albufereta die in zones liggen waar het overstromingsrisico hoog is. Het Patricova, dat in 2003 werd goedgekeurd en in 2015 werd bijgewerkt, wijst sector 2 in PAU 5 bij Playa de San Juan aan als “gebied met hoog risico” (niveau 4). Dat betekent een gemiddelde kans op overstromingen eens in de 100 jaar. Bovendien grenst het gebied aan zones met geomorfisch gevaar. Daardoor neemt het risico op hevige stromingen en problemen met de afvoer van regenwater toe. Ondanks deze classificatie gaan de huidige bouwwerkzaamheden door. Er staan in totaal 709 niuewe woningen gepland, waaronder sociale huurwoningen.
Bewoners Alicante luiden de noodklok over bouwen in risicozones
Bewoners van PAU 5 maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen van deze bouwplannen. José Luis Ruiz, een bewoner van de wijk, uit zijn bezorgdheid: “Onze buurt is al als overstromingsgebied gemarkeerd en na de recente DANA raden experts aan om de stedelijke plannen te herzien.” Ruiz waarschuwt dat de komst van honderden nieuwe woningen de situatie alleen maar zal verergeren. “We willen een onmiddellijke herziening van de bouwplannen om te kijken of deze wel haalbaar zijn.” Op sociale media delen bewoners hun ervaringen met eerdere overstromingen. “Het gebeurt hier al jaren,” zegt een bewoner. Een ander herinnert zich hoe de parkeergarages onder water kwamen te staan, met schade aan auto’s en andere eigendommen als gevolg.
De wijk Albufereta aangemerkt als ‘maximale gevarenklasse’
In Albufereta staan 1.420 woningen gepland. Hier is het overstromingsrisico nauw verbonden met de nabijgelegen Juncaret-kloof, ook bekend als de ‘barranco de Maldo’. Meer dan 120.000 vierkante meter van dit gebied is volgens Patricova aangemerkt als “maximale gevarenklasse”. Voormalig wethouder Miguel Ángel Pavón waarschuwde al eerder voor de gevaren. Op Twitter schreef hij maandag nog: “We moeten de stedenbouw van de stad Alicante heroverwegen met inachtneming van het overstromingsrisico. Een voorbeeld hiervan is het plan voor Albufereta, dat zich naast de bedding van de Juncaret-kloof bevindt.”
Hay que repensar el urbanismo de la ciudad de Alicante teniendo en cuenta el riesgo de inundación. Como ejemplo, el plan parcial de la Albufereta, situado junto al cauce del barranco del Juncaret.https://t.co/QFHJyVk634
— Miguel Ángel Pavón (@pavoneualacant) November 18, 2024
Getroffen maatregelen onvoldoende
De overstromingen van 1997, waarbij 4 doden vielen en die grote chaos in de stad veroorzaakten, hebben de Generalitat van de noodzaak overtuigd om miljoenen te investeren in het kanaliseren van waterstromen en zo Alicante beter tegen overstromingen te beschermen. Onder de onder handen genomen waterstromen zijn die van de rambla de Juncaret en de rambla de Orgetia die samen uitmonden op het strand van La Albufereta. Desondanks blijft de waterloop, die vrijwel het hele jaar droogstaat, bij lokale hevige regenval buiten haar oevers treden. Dat leidt regelmatig tot schade aan het strand. Volgens Pavón tonen de recente overstromingen opnieuw aan hoe kwetsbaar dit soort gebieden kunnen zijn.
Geen woningen maar ‘overstromingspark’
Daarom presenteerde Pavón in 2021 een schriftelijke verklaring aan de gemeenteraad van Alicante. Hierin stelde hij de mogelijkheid voor om de geplande constructies in het getroffen gebied niet uit te voeren om onnodige risico’s te voorkomen en rekening te houden met de context van de klimaatverandering en de toegenomen overstromingsrisico’s in het Middellandse-Zeegebied. Pavón en zijn communistische partij PCE-PCPV pleiten nu voor een stop op nieuwe bouwprojecten in de Albufereta. Ze roepen op tot “renaturalisatie” van de Juncaret-kloof door het om te vormen tot een ‘overstromingspark’.