Alles over de inhuldiging van de nieuwe Spaanse koning

door admin
Alles over de inhuldiging van de nieuwe Spaanse koning

Met de handtekening draagt hij formeel zijn taken als koning van Spanje over aan zijn 46-jarige zoon Felipe, prins van Asturias. Morgen, donderdag 19 juni. Deze ceremonie zal om 18 uur plaatsvinden in het koninklijk paleis in aanwezigheid van circa 200 vertegenwoordigers van overheidsinstellingen en de Spaanse regering. 

Op donderdag 19 juni spreekt het parlement de proclamatie uit. Daarna volgt een rit per auto samen met de koningin en de prinsesjes Leonor en Sofia door Madrid. De route gaat van het paleis naar het Huis van Afgevaardigden, waar de eed wordt afgelegd. Vervolgens houdt koning Felipe VI zijn eerste toespraak als koning. Tot slot is er nog een militair defilé met een centrale rol voor het nieuwe koninklijke gezin en een rondrit door Madrid naar het Koninklijk Paleis waar met een balkonscene de plechtigheden zullen worden afgesloten.

 

NOS en RTVE TV1

 

Dit alles is voor alle Nederlandstaligen in Spanje ook live te volgen bij de Nederlandse omroep NOS met commentaar van Astrid Kersseboom. Van 9.45 tot 13.45 uur kun je afstemmen op Nederland 1. Wie wel een woordje Spaans spreekt kan terecht bij de nationale Spaanse omroep RTVE op TV1.

 

Koning en prinses Cristina niet aanwezig

 

Juan Carlos was koning van Spanje sinds 22 november 1975. Op de dag van de troonswisseling draagt hij officieel het bevel over de Spaanse strijdkrachten over aan zijn zoon. De vertrekkende Spaanse koning zal verder niet bij de plechtigheid aanwezig zijn omdat hij wil dat Felipe in het middelpunt van de belanstelling staat. Felipe’s jongste zus prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarín zullen eveneens aanwezig zijn vanwege hun betrokkenheid bij een corruptieschandaal. Wel zal de dan voormalige Spaanse koning zich even laten zien tijdens de balkonscene.

 

Madrid is er klaar voor

 

Madrid is er klaar voor. De hekken langs de route worden al geplaatst en honderden journalisten uit 24 landen zijn al in de Spaanse hoofdstad gearriveerd om de troonswisseling te verslaan. Daarnaast zijn ruim 7.000 agenten van verschillende eenheden op de been en heeft de Spaanse regering het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd van het laagste niveau naar niveau 3. Verder zullen vanaf de daken nog 120 scherpschutters de nieuwe koning bewaken op zijn rit door de stad.

 

Demonstraties

 

In Spanje werd de afgelopen weken op verschillende plekken gedemonstreerd tegen de monarchie. Uit peilingen blijkt dat de helft van de Spaanse bevolking geen probleem heeft met Felipe als nieuwe koning. 36 procent wil een einde aan de monarchie en 15 procent zet het niet te weten. Toch werd de opvolging van Felipe probleemloos door het parlement geloodst aangezien Spanje’s twee grootste partijen erg koningsgezind zijn.

De Spaanse overheid heeft echter wel demonstraties in de hoofdstad tegen de monarchie op de dag van de troonswisseling verboden. De Spaanse republikeinen hadden een manifestatie gepland, die de route van de nieuwe koning zou kruisen.

 

Letizia

 

De Spaanse media publiceren dagelijks allerlei verhalen over het nieuwe koningspaar. Alles is nieuws. De een kopt met dat Letizia het eerste volksmeisje ooit is dat het schopt tot koningin van Spanje. Ook is vermeldenswaardig dat prinses Letizia is gespot bij de Spaanse designer Felipe Varela. Men vermoedt dat de jurk die zij tijdens de troonswisseling aan zal hebben van de hand van deze ontwerper is en rood zal zijn. Andere media schrijven over hoe gewoon prins Felipe is gebleven en hij er niet van houdt.

Dit vind je misschien ook leuk