Aziatische bosmug vestigt zich voorgoed in Spanje

door admin
Aziatische bosmug vestigt zich voorgoed in Spanje

In 2004 vestigde zich eerder al de exotische tijgermug in het Mediterrane kustgebied van het Iberische schiereiland. Deze tijgermug, net als de bosmug behorend tot de Aedes-muggenfamilie, werd voor het eerst gesignaleerd in de provincie Barcelona waarna deze zich verder over Spanje uitbreidde. Sinds 2018 werd in de regio’s Asturië en Cantabrië voor het eerst ook de Aziatische bosmug gesignaleerd.  

In tegenstelling tot de tijgermug laat de bosmug zich minder makkelijk zien omdat deze niet leeft in stedelijke gebieden maar de voorkeur geeft aan bosgebieden of weilanden met vee, waar hij zijn larven legt in het stilstaande drinkwater van het vee. De verspreiding van de bosmug is een stuk omvangrijker dan de verspreiding van de tijgermug. 

Razendsnelle verspreiding over Spaanse regio’s

Javier Lucientes, hoogleraar aan de Universiteit van Zaragosa, vertelt dat de komst van de Aziatische bosmug in Spanje een complete verrassing was. Deze zomer start Lucientes een onderzoek naar de uitbreiding van deze muggensoort in de regio’s Asturië en Cantabrië. Naar alle waarschijnlijkheid komt de bosmug ook al in de regio Galicië voor. De bosmug alsnog uitbannen is volgens Lucientes niet meer mogelijk omdat in de komende jaren een razendsnelle verspreiding over de regio’s Castilië en León, Baskenland en Navarra wordt verwacht. 

Met autobanden mee naar Europa gereisd

De Aziatische bosmug, afkomstig uit het oostelijk deel van Azië, verspreidde zich vanaf de jaren negen via de tweedehands autobandenhandel ook buiten dit werelddeel. De Aziatische bosmug legt zijn larven niet alleen direct in het water, maar verkiest daarvoor ook droge oppervlakken die zich met water kunnen vullen zoals autobanden, die als het regent een prima waterreservoir voor de muggenlarven vormen. In 2008 werd de bosmug voor het eerst in Centraal-Europa, in Zwitserland, aangetroffen. Tien jaar later had deze tropische muggensoort zich al een leefgebied van 1.400 vierkante kilometer eigengemaakt en leeft nu in een tiental Europese landen.

Van de exotische Aedes-muggenfamilie leven er vijf verschillende soorten in Europa. De tijgermug komt ook wel voor in Nederland, maar heeft zich hier niet permanent kunnen vestigen. Ook de Aziatische bosmug komt voor in Nederland, maar de kans dat deze in Nederland of Spanje een ziekte als zika-koorts of knokkelkoorts veroorzaakt is zeer gering.  

Westnijlvirus

De Aziatische bosmug is voor mensen veel minder gevaarlijk dan bijvoorbeeld de gelekoortsmug die ziektes al dengue en chikungunya kan overbrengen. De bosmug kan deze ziektes ook overdragen, maar de kans dat dat gebeurt is zeer onwaarschijnlijk. Wel kan de Aziatische bosmug het Westnijlvirus overbrengen op mensen, vogels en paarden. Dit virus veroorzaakt bij de mens griepachtige verschijnselen en in uitzonderlijke gevallen kan een infectie leiden tot een hersenvliesontsteking. 

De Aziatische bosmug is net als de andere twee exotische muggensoorten (tijgermug, gelekoorsmug) gestreept, maar is een stuk groter. Bovendien is hij bruin en heeft verschillende gouden strepen op het lijfje. Deze mug kan lange afstanden afleggen en is bestand tegen de kou. De bosmug plant zich voort op plaatsen met stilstaand water en is vooral overdag en tijdens de schemering actief. In tegenstelling tot de tijgermug, komt de Aziatische bosmug meer voor in bosrijke gebieden.  

Dit vind je misschien ook leuk