Brede steun in Spanje voor bedreigde klimaatwetenschapper

door admin
bedreigde klimaatwetenschaper

Meer dan 850 maatschappelijke organisaties hebben in een manifest hun steun uitgesproken voor de Spaanse klimaatwetenschapper Fernando Valladares, die bedreigd wordt vanwege zijn uitspraken over klimaatverandering.

Het manifest, op initiatief van de stichting Ciref die zich bezighoudt met het herstel van waterwegen, benadrukt het belang van klimaatwetenschappers zoals Valladares en veroordeelt de toenemende bedreigingen aan hun adres.

De ondertekenende organisaties willen hun volledige steun betuigen aan Fernando Valladares en het waardevolle werk dat hij verricht, evenals aan alle andere personen, collectieven en organisaties die worden lastiggevallen op sociale media en andere platforms. Dit gebeurt enkel omdat zij onvermoeibaar, met talloze bewijzen, aantonen dat het niet serieus nemen van klimaatverandering en het niet met spoed omkeren van de vele processen van ecosociale degradatie ons allemaal in gevaar brengt. Dit is pijnlijk duidelijk geworden door de DANA van 29 oktober.

Als bioloog en CSIC-onderzoeker doet Valladares veel onderzoek naar klimaatverandering en de toename van extreme weersomstandigheden. Na de recente DANA die dood en verwoesting bracht in de regio Valencia was hij een van de meest geraadpleegde experts hierover in de Spaanse media. Door zijn expliciete waarschuwingen over de relatie tussen klimaatverandering en deze rampen, kreeg hij hevige kritiek en zelfs doodsbedreigingen van klimaatsceptici.

Steun van 850 organisaties voor manifest

In drie dagen tijd sloten meer dan 850 organisaties zich aan bij het manifest. De initiatiefnemers wijzen op het groeiende aantal mensen dat wordt geïntimideerd, zowel online als offline, vanwege hun inspanningen om de milieucrisis bespreekbaar te maken. De ondertekenaars benadrukken dat het negeren van klimaatverandering en het niet actief tegengaan van eco-sociale achteruitgang de hele samenleving in gevaar brengt.

Breed maatschappelijk draagvlak

De ondertekenaars vertegenwoordigen een breed spectrum van de samenleving, waaronder wetenschappelijke instellingen, beroepsverenigingen, milieuorganisaties, agrarische entiteiten, coöperaties, vakbonden en andere sociale netwerken. Daarnaast hebben veel individuen hun persoonlijke steun uitgesproken, al zijn deze namen niet allemaal opgenomen in het manifest.

Oproep tot actie tegen desinformatie

Het Ciref benadrukt dat een groot deel van de Spaanse samenleving het belang inziet van wetenschappelijke kennis in de strijd tegen klimaatverandering. In het manifest wordt opgeroepen om desinformatie en bedreigingen, die bijdragen aan angst en het uitstellen van maatregelen, tegen te gaan. De ondertekenaars willen hun inspanningen verdubbelen om negationisme en nepnieuws te bestrijden. Ze zullen dit doen, zeggen ze, “door te debatteren en oplossingen te bieden op basis van wetenschappelijke kennis, de verdediging van mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en democratisch bestuur”. Ook roepen ze de bevolking op om “niet te bezwijken voor de moedeloosheid” die wordt veroorzaakt door die desinformatie en agressieve berichten. Tot slot benadrukken ze het belang van het niet verder verspreiden ervan.

Drie typen klimaatverandering-sceptici

Fernando Valladares benadrukte onlangs: “Er zijn drie typen klimaatverandering-sceptici: zij die uit onwetendheid twijfelen, zij die uit eigenbelang sceptisch zijn, en zij met mentale problemen. “Als hun scepsis voortkomt uit onwetendheid, leg ik het uit zodat ze het begrijpen. Als ze sceptisch zijn uit eigenbelang, moeten ze worden aangeklaagd, ten minste in het openbaar, omdat hun egoïsme niet mag zegevieren ten koste van anderen. En als het gaat om een psychisch probleem, hebben ze medische behandeling nodig. Op sociale media kom je van alles tegen, maar sommigen zijn gevaarlijk, omdat ze ons allemaal in risico’s meeslepen en bovendien agressief zijn.”

Wat te doen?

Valladares merkt het opvallend grote aandeel van bedrijven in de uitstoot op. Zelfs als alle individuen wereldwijd hun maximale inspanningen zouden leveren, zou slechts 13% van de uitstoot verminderen, tegenover 70% afkomstig van bedrijven. Individuele acties, zoals recyclen en bewuste consumptie, blijven belangrijk, maar de echte doorbraak ligt bij structurele veranderingen op grote schaal. De wetenschapper ziet graag meer betrokkenheid vanuit de samenleving en warschuwt dat het klimaatprobleem nog steed onvoldoende wordt begrepen.

Dit wil je misschien ook lezen