Spaanse wetenschapper: “Ze delen touwen uit om me op te hangen”

Fernando Valladares bedreigd om klimaatuitspraken

door admin
bedreigde klimaatwetenschaper

Fernando Valladares, bioloog bij het Spaanse onderzoeksinstituut CSIC, is in de afgelopen weken het doelwit geworden van een groeiende golf van haat en bedreigingen.

Valladares is bekend om zijn onderzoek naar klimaatverandering en de toename van extreme weersomstandigheden. Na de recente DANA die dood en verwoesting bracht in de regio Valencia was hij een van de meest geraadpleegde experts in de media. Door zijn expliciete waarschuwingen over de relatie tussen klimaatverandering en deze rampen, heeft hij hevige kritiek en zelfs doodsbedreigingen ontvangen van klimaatontkenners.

Bovenaan lijst van mensen die ‘uitgeschakeld’ moeten worden

“Ze hebben me bovenaan een lijst gezet van mensen die ‘uitgeschakeld’ moeten worden,” verklaarde Valladares dinsdag in het radioprogramma Hoy por hoy. “Er zijn berichten waarin wordt gezegd dat er touwen worden uitgedeeld om me op te hangen.” Het verbaast de wetenschapper niet dat zijn waarschuwingen over klimaatgerelateerde rampen met steeds meer weerstand worden ontvangen. Hij ziet de opkomst van agressieve ontkenning als een teken dat ontkenners zich in het nauw gedreven voelen door het toenemende bewijs voor klimaatverandering.

Telegram-groepen en online haatcampagnes

De haat richting Valladares beperkt zich niet tot individuele bedreigingen. Online haatgroepen hebben zijn naam breed verspreid. “In een Telegram-groep van 200.000 mensen wordt ik dagelijks aangevallen,” vertelt hij. De woede blijft voornamelijk verbaal. Desondanks benadrukt Valladares het groeiende probleem van haat en misinformatie in de klimaatdiscussie.

Toch kiest hij ervoor om ontkenners niet te blokkeren, hoe moeilijk dat ook is. “Ik wil weten dat ze bestaan en begrijpen hoe ze denken,” zegt Valladares. Hij ziet het als een noodzakelijke strategie om de groeiende desinformatie effectief te bestrijden. Daarom is het volgens hem essentieel om klimaatsceptici te kennen om ze van onderbouwde repliek te kunnen dienen.

“We hebben de strijd verloren”

Valladares ziet de wetenschappelijke gemeenschap als verliezer in de strijd om publieke opinie en communicatie. “We hebben de strijd verloren,” zegt hij, wijzend naar gebeurtenissen als de verkiezing van klimaatontkenners zoals Donald Trump als een zorgwekkende indicatie. Volgens Valladares moet de wetenschap haar communicatie verbeteren om desinformatie tegen te gaan en een sterker verhaal te bieden aan het publiek.

Ondanks de bedreigingen en de energie die hij aan deze strijd kwijt is, ervaart hij ook steun van mensen die zijn kennis waarderen. “Het zijn deze stille, steunende stemmen die uiteindelijk bepalend zijn voor de toekomst,” besluit hij optimistisch.

Lees ook: Spaans weerinstituut AEMET bedreigd op sociale media

Dit wil je misschien ook lezen