Catalonië en Valencia willen vluchtelingen uit kamp Moria opvangen

door admin
Catalonië en Valencia willen vluchtelingen uit kamp Moria opvangen

Afgelopen zaterdag lieten de beide regioregeringen weten mee te willen werken aan de opvang van de duizenden vluchtelingen die na de branden in het grootste migrantenkamp van Europa dakloos zijn geworden. De Catalaanse regering wil in totaal 100 mensen opvangen, 55 van hen in de hoofdstad Barcelona. 

Samen met de burgemeesters van Amsterdam en Barcelona, verzocht ook de burgemeester van Valencia Joan Ribó de Europese instituten om voor een goed gecoördineerde en effectieve opvang van de vluchtelingen uit Lesbos te zorgen. De uiteindelijke beslissing of deze opvang ook daadwerkelijk in Catalonië en Valencia gaat plaatsvinden, zal door de centrale regering worden genomen.

De Catalaanse regiominister van Buitenlandse Zaken Bernat Solé vroeg afgelopen dinsdag de centrale regering zich solidair op te stellen bij de opvang van de migranten uit kamp Moria. Daarbij haalde Solé het niet nakomen van de Turkije-deal aan waarmee 160 duizend vluchtelingen uit conflictgebieden in Afrika en het Midden-Oosten opgevangen zouden worden. Volgens gegevens van het Spaanse Nationale Programma voor Hervestiging kwamen in de afgelopen vijf jaar 3.700 vluchtelingen naar Spanje. 

Kamp Moria

Migrantenkamp Moria werd in 2013 door de EU aangewezen als opvangplaats voor 2.800 vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan. Er zouden maximaal 3000 mensen in het kamp kunnen verblijven, maar dat aantal liep op tot ruim 13 duizend vluchtelingen, allen in afwachting van hun asielprocedure. In het kamp bevonden zich 4000 kinderen die verstoken bleven van basale humane leefomstandigheden.

Spaanse overheid wil vooralsnog niet voor opvang zorgen

De Spaanse overheid liet weten geen plaats te hebben voor de vluchtelingen uit Lesbos wegens het grote aantal illegale vluchtelingen dat via de Middellandse Zee Spanje bereikt. Hoewel een definitief besluit over de kwestie nog niet genomen is, hebben bronnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat Spanje al deelneemt aan andere opvangprogramma’s voor Syrische vluchtelingen en dat er over de vluchtelingen uit kamp Moria Europese consensus moet komen en dat dit niet lokaal moet worden opgelost. Spanje heeft zich dan ook niet aangemeld als opvangland voor de 400 alleenreizende minderjarigen uit het migrantenkamp. 

Minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya liet weten dat Spanje een immigratieland bij uitstek is en momenteel al veel asielaanvragen in behandeling neemt. Afgelopen jaar was Spanje het derde land met de meeste asielaanvragen. Volgens cijfers van Eurostat waren dat er 117.800; alleen in Duitsland en Frankrijk waren dat er meer. Echter, als het gaat om het aantal asielaanvragen dat ook is toegekend, hoort Spanje met 5% bij de Europese landen met het laagste percentage toegekende asielaanvragen.

Dit vind je misschien ook leuk