Chinese investeerders mikken op Spaanse vastgoedmarkt

door admin

De prijzen zijn ondanks het herstel, nog steeds relatief laag. Zeker ten opzichte van andere landen waar Chinezen eerder relatief veel investeerden. Australië, de Verenigde Staten en Canada hebben bovendien hun beleid ten opzichte van inwoners uit andere werelddelen strenger gemaakt.

Golden Visa

Daar komt bij dat het ‘golden visa’-beleid van Spanje mensen uit China met aspiraties om in Spanje te investeren in de kaart speelt. Dat beleid houdt in dat wie voor 500.000 euro of meer in het land investeert automatisch een verblijfsvergunning krijgt en daarmee ook gratis toegang tot de gezondheidszorg en het onderwijs. Dat maakt het voor veel Chinezen een aantrekkelijke overweging.

Het systeem in Spanje is relatief flexibel en eenvoudig, zo stelt Jan Kot van Juwai.com, China’s grootste vastgoedwebsite. Hierop staan 15.000 objecten in Spanje te koop. Vooral woningen, maar ook hotels, kantoren en bijvoorbeeld ook wijngaarden. Toch gaat er nog maar een half procent van alle verkopen in de onroerend goed sector naar Chinezen.

Meer vluchten

Volgens Kot, zo zegt hij in El País, is er wat dat betreft nog wel winst te behalen voor de Spanjaarden op de Chinese markt. Zo zouden er veel meer vluchten moeten komen die China met Spanje verbinden. Daarnaast moet de wetgeving op het gebied van onroerend goed in het Mandarijn worden vertaald. Ook zou de markt voor vastgoedmakelaars beter gereguleerd moeten worden. Het is nu voor mensen uit het buitenland vaak onduidelijk wie wat weet en te vertrouwen is. 

Visa

Tot eind 2015 verstrekte Spanje 1.189 visums aan buitenlanders die investeerden in vastgoed voor bedragen boven de 500.000 euro. In totaal leverde dit Spanje een investering van 910,6 miljoen euro op. Van alle verstrekte visums ging 65% naar Russen en Chinezen. 

Dit vind je misschien ook leuk