Staking Iberia voegt nog wat chaos toe aan luchtvaart deze zomer

door admin
Staking Iberia voegt nog wat chaos toe aan luchtvaart deze zomer

Dit werd vrijdag meegedeeld. Het gaat om personeel bij incheckbalies, bagageafhandelaars en onderhoudspersoneel. Ze staken uit protest tegen de veelal tijdelijke en onzekere contracten die ze krijgen aangeboden. Ook moet het personeelsbestand aangevuld worden met extra mensen. ‘Tot nu toe heeft het personeel op systematische wijze nee als antwoord te horen gekregen van de directie op hun eisen’, zo beweert de vakbond UGT. 

Ryanair vergoedt niets

Ondertussen heeft Ryanair laten weten dat mensen die vluchten bij deze maatschappij hebben geboekt op de bewuste stakingsdagen, niet hoeven te rekenen op teruggave van het geld voor hun geboekte ticket. Dat kan volgens de Spaanse consumentenorganisatie Facua betekenen dat passagiers niet alleen het geld van hun ticket verliezen, maar ook eventuele niet genuttigde hotelovernachtingen of aansluitende vluchten.

Consumentenbond OCU wijst op het feit dat een staking bij Ryanair niet valt onder de ‘buitengewone oorzaken’. Dit beteket dat passagiers die hun vlucht verliezen door de staking dit niet als reden op kunnen geven om hun geld terug te eisen. Het gaat erom dat het personeel op een legaal geoorloofde wijze het werk neerlegt. Dit kan dus niet gezien worden als buitengewone omstandigheid. Dat betekent dat hun werkgever maatregelen zou moeten nemen om het te voorziene ongemak voor reizigers te compenseren. 

Daarbij komt nog dat de pilotenvakbond Sepla heeft aangekondigd dat het aantal stakingsdagen nog wel eens kan worden uitgebreid in augustus bij uitblijvende reactie van de directie van Ryanair op de neergelegde eisen voor betere arbeidsomstandigheden en arbeidsrechten. 

Maximaal uitgeperst

Volgens bronnen bij Sepla gaat het niet om economische stakingsmotieven, hoewel de lonen hier en daar beter kunnen, maar vooral om de arbeidsrechten van het personeel. Dat wil dezelfde arbeidsrechten als andere werknemers in elk land waar het aan het werk wordt gezet. Dezelfde bronnen zeggen dat de Ierse prijsvechter ‘altijd iedereen maximaal heeft uitgeperst’ en dat daar nu een keer een einde aan moet komen. 

Dit vind je misschien ook leuk