Costa del Sol wil af van tolheffing op AP-7

door admin
tolheffing Costa del sol

Burgemeesters en de toeristische sector van belangrijke kustgemeenten zoals Fuengirola, Benalmádena, Mijas, Marbella en Estepona hebben een gezamenlijke oproep gedaan aan de centrale regering om de tolheffing op de AP-7 snelweg op te heffen. Daarbij voeren ze ook de druk op om de kusttrein te verlengen van Fuengirola tot aan de Campo de Gibraltar.

Met die kusttrein kunnen reizigers tussen Málaga en de kust van Cádiz en alle gemeenten daartussen gemakkelijker verplaatsen. De huidige kusttrein loopt van Málaga stad en heeft Fuengirola als eindpunt. Dit is de drukste korte afstandstrein van Cercanías van Spanje. Regelmatig hebben passagiers het nakijken omdat de trein te vol is tijdens de spits en ze er niet meer bij passen. Veel vakantiegangers maken gebruik van de verbinding om van en naar het vliegveld van Málaga te reizen.

Verenigd tegen tolheffing

Deze oproep is eveneens een reactie op de aanhoudende verkeersdrukte op de kustweg tussen Málaga en Estepona. Zelfs buiten het hoogseizoen. Die leidt regelmatig tot lange files. Niet zelden gebeuren er ongelukken vanwege de uiterst korte opritten vanuit de vele woonwijken de kustweg op. Ana Mula, burgemeester van Fuengirola, benadrukte de noodzaak van betere verbindingen die passen bij het economische en demografische belang van de Costa del Sol. Zij pleitte daarom voor de uitbreiding van het Cercanías treinnetwerk als een duurzamere oplossing dan het opheffen van de tol. Wel erkent zijn dat dit laatste een tijdelijke maatregel kan zijn om de verkeersstroom te verbeteren.

Oproep tot actie

Ana Carmen Mata, burgemeester van Mijas, en José María García Urbano, burgemeester van Estepona, benadrukken eveneens de urgentie van de situatie. Zij wijzen op de chaotische verkeerssituatie langs de kust en de noodzaak van een treinverbinding als langetermijnoplossing. García Urbano bekritiseert de centrale regering voor het negeren van de mobiliteitsproblemen in dit deel van Andalusië. Al decennialang pleit men hier voor een realistisch treinproject als alternatief voor het wegverkeer, maar dat blijft schitteren door afwezigheid.  Marbella is dan ook de grootste gemeente in Spanje die niet over een treinverbinding beschikt.

Unanimiteit in de Provinciale Staten

De Provinciale Staten van Málaga hebben het voorstel van de Partido Popular (PP) besproken. Daarmee wil men de centrale regering oproepen de tolheffing op de AP-7 tijdelijk op te schorten, in afwachting van de realisatie van de kusttrein. Dit voorstel, dat ook door vele gemeenten is goedgekeurd, werd woensdag unaniem aangenomen. Zonder tolheffing zullen veel meer mensen gebruik maken van de AP-7 tussen Fuengirola en Estepona. Dat zal de huidige kustweg A-7 aanzienlijk ontlasten.

Bedrijven in Marbella willen oplossingen voor verkeerschaos aan de kust

Een dringende behoefte aan infrastructuur

Met steeds meer inwoners, een elk jaar toenemend aantal toeristen dat de kust bezoekt en talloze hijskranen op plaatsen waar ijverig wordt gewerkt aan compleet nieuwe woonwijken wordt het verkeersrobleem steeds urgenter. De mobiliteit en toegankelijkheid van de Costa del Sol zijn in het geding. De lokale leiders hopen dat hun verenigde standpunt de centrale regering zal aanzetten tot actie om de levenskwaliteit en de economische vitaliteit van de regio te verbeteren.

Dit vind je misschien ook leuk