Deze Indicación Geográfica Protegida, of wel BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) is goed nieuws voor de bakkers in Antequera, die al jaren moeten aanzien dat andere producenten ook broodjes onder de naam molletes de Antequera verkopen. De molletes zijn populair in heel Spanje; als ontbijt of aan het einde van de middag. Het liefst eten de Spanjaarden het broodje nadat het even is getoast met een beetje olijfolie en 'tomate triturado' (gepureerde tomaat) en soms een plakje Serranoham of wat kaas. 

Beschermd tegen namaak

De IGP maakt deel uit van een Europese verordening die streekproducten beschermt tegen namaak. In totaal telt het Europees register meer dan 1.500 specialiteiten, die door de Europese wetgeving beschermd worden op het gebied van herkomst en benaming. Behalve op brood kan een IGP ook betrekking hebben op bijvoorbeeld hammen, worsten, kazen of wijnen. 

Concreet betekent het voor de molletes dat minimaal een stap in de productie, verwerking en de bereiding van het product moet plaatsvinden in het gebied waarop de herkomstbenaming betrekking heeft, in dit geval Antequera of Fuente de Piedra. Ook moet er een verband zijn tussen de bekendheid van het product en het vastgestelde gebied. 

Genot voor de zintuigen                                                                 

De EU beschrijft de mollete de Antequera als een broodje met een ‘zachte en gladde’ textuur, met intense aroma’s die maken dat het eten van het broodje ‘een mooie ervaring voor de zintuigen’ is. 

Wat verandert er?

Begin 2021 wordt de mollete, zodra een speciale raad van toezicht is opgericht, onder het kwaliteitslabel IGP op de markt gebracht. Die raad publiceert het reglement, vervolgens moeten producenten van het gecertifieerde broodje zich laten registreren en de vastgestelde accreditatieprocessen doorlopen voordat de broodjes op de markt gebracht mogen worden. De molletes mogen dan volgens de EU alleen nog in Antequera en Fuenta de Piedra worden gebakken en verpakt. 

Niet iedereen is blij met de IGP                                                  

De verandering levert bij een aantal bedrijven in de omgeving verontwaardiging en onbegrip op; zij zijn naast het gedefinieerde gebied van herkomst gevestigd maar bakken al sinds jaren molletes. Zij voelen zich buitengesloten en noemen de gang van zaken oneerlijke concurrentie. Daarbij worden ze gesteund door een aantal kleine producenten uit Antequera, die nog twijfelen of ze wel gebruik maken van het IGP-label, omdat ze dan een percentage per verkocht broodje moeten afdragen. 

Lees ook: Typisch Spaans broodje 'mollete de Antequera' krijgt beschermde status

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op donderdag 21 januari 2021
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

CULTUUR

Beschermde status van EU moet gesjoemel met ‘mollete de Antequera’ voorkomen

Uitgegeven: zaterdag 28 november 2020 20:57
Laatst gewijzigd: zaterdag 28 november 2020 21:03

ANTEQUERA - De mollete de Antequera, het zachte witte broodje dat zo kenmerkend is voor de gastronomie van het Zuid-Spaanse Antequera en dat daar al sinds 1539 onafgebroken wordt gebakken, heeft van de EU de beschermde geografische aanduiding IGP gekregen.

Mollete
© Stock

Deze Indicación Geográfica Protegida, of wel BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) is goed nieuws voor de bakkers in Antequera, die al jaren moeten aanzien dat andere producenten ook broodjes onder de naam molletes de Antequera verkopen. De molletes zijn populair in heel Spanje; als ontbijt of aan het einde van de middag. Het liefst eten de Spanjaarden het broodje nadat het even is getoast met een beetje olijfolie en 'tomate triturado' (gepureerde tomaat) en soms een plakje Serranoham of wat kaas. 

ADVERTENTIE

Beschermd tegen namaak

De IGP maakt deel uit van een Europese verordening die streekproducten beschermt tegen namaak. In totaal telt het Europees register meer dan 1.500 specialiteiten, die door de Europese wetgeving beschermd worden op het gebied van herkomst en benaming. Behalve op brood kan een IGP ook betrekking hebben op bijvoorbeeld hammen, worsten, kazen of wijnen. 

Concreet betekent het voor de molletes dat minimaal een stap in de productie, verwerking en de bereiding van het product moet plaatsvinden in het gebied waarop de herkomstbenaming betrekking heeft, in dit geval Antequera of Fuente de Piedra. Ook moet er een verband zijn tussen de bekendheid van het product en het vastgestelde gebied. 

Genot voor de zintuigen                                                                 

De EU beschrijft de mollete de Antequera als een broodje met een ‘zachte en gladde’ textuur, met intense aroma’s die maken dat het eten van het broodje ‘een mooie ervaring voor de zintuigen’ is. 

Wat verandert er?

Begin 2021 wordt de mollete, zodra een speciale raad van toezicht is opgericht, onder het kwaliteitslabel IGP op de markt gebracht. Die raad publiceert het reglement, vervolgens moeten producenten van het gecertifieerde broodje zich laten registreren en de vastgestelde accreditatieprocessen doorlopen voordat de broodjes op de markt gebracht mogen worden. De molletes mogen dan volgens de EU alleen nog in Antequera en Fuenta de Piedra worden gebakken en verpakt. 

Niet iedereen is blij met de IGP                                                  

De verandering levert bij een aantal bedrijven in de omgeving verontwaardiging en onbegrip op; zij zijn naast het gedefinieerde gebied van herkomst gevestigd maar bakken al sinds jaren molletes. Zij voelen zich buitengesloten en noemen de gang van zaken oneerlijke concurrentie. Daarbij worden ze gesteund door een aantal kleine producenten uit Antequera, die nog twijfelen of ze wel gebruik maken van het IGP-label, omdat ze dan een percentage per verkocht broodje moeten afdragen. 

Lees ook: Typisch Spaans broodje 'mollete de Antequera' krijgt beschermde status

© Elize van Loon
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Cultuur Nieuws

  • Spanje twee keer in top 15 spectaculairste kastelen wereldwijd
  • Malaga schrapt Paasprocessies voor tweede jaar op rij voor hele provincie
  • Cueva de Nerja in Spanje viert 62e verjaardag online
  • The New York Times beveelt twee Spaanse plekken aan om te bezoeken in 2021
  • Dit zijn de zeven beste en bekroonde Spaanse attracties
  • Wat was het Spaanse woord van het jaar 2020?
  • Sevilla viert ook komend jaar geen Semana Santa
  • Op zijn Spaans druiven eten met de jaarwisseling
  • Postbedrijf Correos helpt Spaanse boekhandels te concurreren met Amazon
  • Alhambra geeft geen geld terug
  • Flamenco-artiesten luiden noodklok met voorstelling voor ministerie van Cultuur
  • Wat is hét sterproduct uit de Spaanse keuken?
  • Michelinsterren voor restaurants in Galicië en Catalonië
  • The New Yorker bekroont Spaanse Veneno als een van beste series van 2020
  • Beste biologische olijfolie ter wereld komt uit Spanje
  • Zonder opgravingswerkzaamheden 66 Romeinse nederzettingen gevonden in Spanje
  • Acht uitjes naar mooie plaatsen zonder lockdown in Madrid
  • Wat is de Spaanse traditie rond de kerstboom?
  • Wat maakt het duurste restaurant ter wereld in Spanje zo bijzonder?
  • Barcelona krijgt internationale prijs voor duurzaam toerisme
  • Beschuit met blauwe muisjes in Bioparc Fuengirola
  • Toch grote drukte bij atypische ontsteking kerstverlichting in Málaga
  • Wie maken er nog gebruik van de beroemde gasflessen in Spanje
  • Spanje is het lekkerste land ter wereld!

Algemeen

In 2020 heeft Spanje zich als een wereldwijde mogendheid op het gebied van defensie geprofileerd met een wapenexportautorisatie ter waarde van 22,5 miljard euro, dat is het hoogste bedrag dat in de afgelopen tien jaar is goedgekeurd.

Top 5 Meest gelezen

  1. Spaanse premier: 'Geen internationale toeristen in Spanje voor einde zomer'
  2. Verplichte sneltest én PCR-test voor reizigers van Spanje naar Nederland
  3. Honderden Spaanse ambtenaren en politici kruipen voor bij coronavaccin
  4. Weerswaarschuwingen voor elf Spaanse regio’s door nieuwe storm Gaetán
  5. Waar raken mensen besmet met Covid-19 in Spanje?

Algemeen

Het noodziekenhuis bij ziekenhuis La Fe de Valencia heeft vandaag de eerste patiënten van andere ziekenhuizen in de regio opgevangen. De druk op die ziekenhuizen wordt te groot na de toename van het aantal besmettingen de afgelopen weken.

© 2021 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS