Ronda wil ‘zusje’ van wandelpad Caminito del Rey door befaamde kloof

door admin
Ronda wil ‘zusje’ van wandelpad Caminito del Rey door befaamde kloof

Het wordt een wandelpad dat de bezoekers in staat stelt om vanuit een ander perspectief van de kloof, de brug en de omgeving te genieten. Voor de realisatie is de architect Luis Machuca ingehuurd. Hij is verantwoordelijk voor de renovatie van de Caminito del Rey, het imposante wandelpad dat toeristen uit de hele wereld aantrekt. Machuca heeft het gebied al bezocht en is in gesprek met de Junta, de deelregering van Andalusië.

Plannen weer uit de la gehaald

De plannen voor dit wandelpad zijn niet nieuw. Jaren geleden werd het idee al geopperd, maar het leidde tot onenigheid en het plan werd verworpen. Zo was er bijvoorbeeld geen masterplan en bovendien zou het pad, op de bedding van de rivier Guadalevín, te maken hebben met overstromingsrisico.

Ronda wil verrassen

Met Machuca wil het gemeentebestuur de obstakels uit de weg ruimen en deze ‘belangrijke toeristische attractie’ weer promoten. Burgemeester van Ronda, Maria de la Paz Fernández, benadrukte dat ‘Ronda zal verrassen’ met dit wandelpad en met andere nieuwe projecten.

Er wordt nu gekeken naar de plannen en de mogelijke uitvoering van de wandelroute. Zo kan misschien wel gebruik gemaakt worden van de infrastructuur van de voormalige elektriciteitsmaatschappij Sevillana in het gebied. Ook wordt het pad, in tegenstelling tot de oorspronkelijke aanpak, langs de rechteroever aangelegd.

‘Upgrade’ van de kloof

Het wandelpad is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het plan van de gemeenteraad om het gebied nieuw leven in te blazen. Het gaat om in totaal 11 deelplannen, die afzonderlijk van elkaar worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn de aanleg van een rivierstrand, het herstel van een oude plek om te baden in de Guadalevín en het herstel van de oude Arabische molens en bevloeiingskanalen, van de Arco del Cristo tot de molen van de Casa del Guarda. Ook wordt een dam aangelegd, om overstromingen te voorkomen. Het wandelpad door de kloof, van de Casa de Manolillo tot de Hermitage van San Miguel, wordt de belangrijkste attractie. 

Ook wil de gemeente meer parcoursen voor via ferrata aanleggen, de bodem van en rotsen langs de kloof schoonmaken, de traditionele tuinen herstellen en verbeteren, oude elektriciteitsleidingen verwijderen, de natuurlijke zwembaden verbeteren en een informatiecentrum opzetten. 

Dit vind je misschien ook leuk