Orihuela blaast nieuw leven in archeologische vindplaats

door admin
Orihuela blaast nieuw leven in archeologische vindplaats

Orihuela is een historische en monumentale stad. Binnen zijn uitgebreide erfgoed bevindt zich een archeologische vindplaats die dateert uit de 9e tot de 4e eeuw voor Christus. Het is de site “Los Saladares”, die is toegevoegd aan de reeks archeologische herstelwerken die de gemeente van Orihuela momenteel uitvoert, via de afdeling Historisch Erfgoed en in samenwerking met de Universiteit van Alicante.

De site ‘ontwaakt’

Na jaren begraven te zijn tussen aarde en puin, “ontwaakt dit historische natuurgebied binnen de toezegging van de gemeenteraad van Orihuela om dit bezit van cultureel belang te waarderen”, aldus de burgemeester van Orihuela, Rafael Almagro. De gemeente heeft de gronden in 2019 verworven en Alberto Lorrio, hoogleraar prehistorie aan de universiteit van Alicante leidt de opgraving en het onderzoek.

De archeologische vindplaats van Los Saladares omvat voornamelijk Argarische en Iberische culturen. Aanvankelijk, in de jaren zeventig, leidde en documenteerde professor Arteaga de opgravingen. “De plek werd echter verlaten en vergeten totdat we in 2015 het gemeentebestuur bereikten”.

Vanwege de grote historische waarde van de plek en de resten die er liggen, wil de gemeenteraad van Orihuela “er een museum van maken, het recreëren en het bezoekbaar maken, als aanvulling op het historische en archeologische belang van de enclave; om er een cultureel en ecologisch toeristisch bezoekpunt van te maken”, zei Almagro. Na voltooiing van de eerste fase van het werk, start de tweede fase begin 2022. Deze zal zich richten op het creëren van een museum van de site.

Wat is Los Saladares?

Los Saladares is een belangrijke stad waarvan de oorsprong ligt in de laatste bronstijd. Het duurde tot de oude ijzertijd en werd later geïberiseerd. “Het belang ervan ligt in het feit dat het een van de eerste locaties was waar het mogelijk was om het iberiseringsproces te onderzoeken. [We kunnen] beoordelen hoe Fenicische en Griekse invloeden worden geassimileerd door inheemse volkeren waardoor uiteindelijk de Iberische cultuur ontstond”, zegt de wethouder voor historisch erfgoed. Het voornaamste belang dat deze site heeft ten opzichte van vergelijkbare sites is dat het zo lang heeft geduurd, waardoor er nu een grotere archeologische rijkdom is te vinden.

De gemeenteraad van Orihuela zal ook het wetland en de omgeving van “Los Saladares” herstellen. Op deze manier “vervolledigen we de acties door een vernieuwde omgeving te creëren en tegelijkertijd de identiteit van dit historisch zo belangrijke element voor Orihuela te behouden”.

Lees ook: Mogelijk bewijs van menselijke aanwezigheid gevonden in grotten van Malaga

Geregistreerd als wetlands

Afgelopen oktober keurde de gemeente een motie goed om er bij het ministerie van Landbouw, Plattelandsontwikkeling, Klimaatnoodtoestand en Ecologische Transitie op aan te dringen om “Los Saladares” op te nemen in de Catalogus van WAtergebieden van de Valenciaanse Gemeenschap. Daarnaast starten de procedures om het gebied als Gemeentelijk Natuurgebied te beschermen. Het bestuur van Orihuela zal ook een studie laten uitvoeren om de alternatieven te ontdekken die de verbinding van de site met de Segura-rivier en de toegang te voet en met de fiets mogelijk maken.

Informatie over de archeologische vindplaats “Los Saladares”

  • Datum: 9e tot 4e eeuw voor Christus
  • Cultureel: Argaric en Iberische culturen
  • Land: verworven door de gemeenteraad van Orihuela in 2019
  • Fasen van het plan:
  • Eerste fase graafwerkzaamheden afgerond
  • 2e fase in 2022: Musealisatie
  • Herstel en verbetering van het milieu (wetland, flora en fauna) 

Dit vind je misschien ook leuk